КНСБ иска национален консенсус за спасяване на въгледобива

  • Miting

Искам национален консенсус за въглищната енергетика. Искам президент и премиер да застанат като един зад каузата „Марица-Изток“ и да я защитават с всички сили. Това заяви пред близо хиляда миньори и енергетици в Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров. С исканията за ясно бъдеще и работна заплата работниците в комплекса излязоха на митинг в центъра на миньорския град. През следващите няколко дни президентът на най-големия синдикат ще проведе срещи по тази тема с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Нека сега ви чуе България, защото утре протестът ще бъде в Брюксел, където Европейската комисия трябва да чуе гласа на българската енергетика, обяви Пламен Димитров.

Без централите в Маришкия басейн, българската електроенергетика не може да функционира нормално, пък обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред митинга в Раднево. „За мен е изключителна чест да бъдат днес тук с вас в енергийното сърце на България - град Раднево. Няколко пъти колегите поставиха основните акценти, които стоят пред нас - „Силни ли сме? Имаме ли бъдеще? Ще имаме ли работа?“. Силни сме, защото сме заедно - правителството, миньорите - всички ние осъзнаваме каква е важността на цели Маришки комплекс“, заяви енергийният министър.

„Централите от Маришкия басейн са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на България. Вие гарантирате енергийната сигурност на нашата страна, а тя е част от националната ни сигурност. Нали не смятате, че някой ще тръгне в посока да подлага на риска енергийната и националната сигурност на България?“, обърна се тя към миньори и енергетици.

Министър Петкова отбеляза, че благодарение на техния труд, всички сме спокойни, че имаме ток вкъщи, че сме на топло и светло. „По отношение на това имаме ли бъдеще - да, ние категорично имаме бъдеще, защото сме заедно и защото българското правителство, българската държава е на своето място“, каза още Теменужка Петкова.

Тя обясни, че до края на месец ноември изтича срокът, в който могат да бъдат дадени становища по дерогацията. "МОСВ взе решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ 2, което означава, че централата отговаря на изискванията и може да продължи да работи. ¼ от емисиите за ТЕЦ-а вече са закупени, а до 21 декември БЕХ ще закупи всички останали емисии, за да може централата да работи в нормален ритъм и да осигури енергийната стабилност на страната, а вие да сте сигурни за работните си места“, заяви Петкова.

Енергийният министър запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Позицията, одобрена от Министерския съвет, гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии. Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК

Хилядите участници на митинга поискаха в срок до края на февруари правителството да разработи и внесе за одобрение от Народното събрание конкретна програма за стабилизация и дългосрочно функциониране на комплекса „Марица-Изток“ с ясно заложени срокове за реализация. Освен това нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 г., в която да бъде разписано какъв дял от производството на ел. енергия ще се осигурява от термични централи, работещи на местни въглища, като се вземе предвид, че комплексът осигурява над 45 на сто от ел. енергията в страната, гарантирайки националната енергийна сигурност.

Според тях шоковото поскъпване на въглеродните емисии, наложено от новите изисквания на Европейския съюз задушават българската енергетика и заплашват над 100 000 работни места.