Пламен Димитров пред Илиана Беновска: Искаме среща с Радев за бъдещето на енергетиката

  • 0

КНСБ ще поиска среща с президента Румен Радев във връзка с Конференцията по изменение на климата на ООН, която ще се проведе в Катовице. Целта е да се види какви са вижданията на държавния глава за българската позиция по допълнителното затягане на ангажиментите, поети от страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в контекста на Парижкото споразумение, което пряко ще рефлектира върху българската енергетика.

Правителството обяви ясната си позиция, че ще защити България. Очакваме да чуем дали президентът е солидарен с тази позиция, обяви президентът на КНСБ.

Пламен Димитров подчерта, че цената на електрическата енергия е ключова за българската икономика и затова въпросът за цената на въглеродните емисии за нас е на живот или смърт. „Полша и някои други големи държави от Изтока са с нас и аз се надявам, че ще успеем да наложим поне дерогации за нашите централи, да работим поне следващите 20 години с тези въглища, които дават енергийна независимост и приемлива цена на електрическата енергия”, категоричен бе лидерът на синдиката.

Недоволството на работодателите е свързано с това, че просто няма хора, които да работят. Но все пак увеличаването на заплатите – минималната и тези в бюджетната сфера са една стъпка напред. Той се надява, че бизнесът ще последва този пример и също ще увеличи възнагражденията.

 „Основният проблем е с разпределението и преразпределението. Затова и хората имат усещане за несправедливост. Неравенствата са много големи. През миналата година българският бизнес със своите работници е генерирал 19 милиарда лева печалба. Каква част от тях са отишли под формата на заплати", попита Пламен Димитров.

„Бизнесът трябва да погледне към себе си и собствените си работници с по-голямо разбиране. И да бръкне l собствения си джоб. За да не се наложи да бръкне под натиск ”, заяви лидерът на КНСБ.