Моряк загина при ремонт на кораб във Варна

  • 991-ratio-korab-bylgarka

Един моряк загина, а друг е в болница с тежки изгаряния, след експлозия на борда на кораба "Българка" по време на ремонтни дейности. Корабът, който е собственост на "Български морски флот", но пътува под чужд флаг, е на ремонт в "Булярд корабостроителна индустрия" във Варна и е извън експлоатация от 19-и октомври. Според първоначалната информация двамата мъже, които са членове на екипажа, са извършвали ремонтни дейности в предния баластен танк на кораба, когато внезапно е възникнал пожар, последван от експлозия. "Двама мъже от екипажа са заварявали на труднодостъпно място на кораба. Имало е и трети човек отвън.

Възникнало е запалване по неизяснени до момента причини. Предстои да бъде направен пълен оглед на местопроизшествието. Такъв все още не е извършен, защото било твърде опасно за лицата, които биха го извършили. Извършват се периодични замервания на нивата на газовете в трюма и при първа възможност огледът ще бъде извършен. Не е разпитан и оцелелия моряк, тъй като състоянието му все още не позволява", каза за "24 часа" и.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Варненската окръжна прокуратура. От инспекцията по труда в морската столица допълниха, че не е в техните правомощия да образуват проверка по случая, тъй като корабът е под чужд флаг, въпреки че екипажът е само от българи.

Ръководството на КНСБ изразява съболезнования на близките на починалия и апелира към работодателите, както и към и органите по контрол на безопасност на труда да завишат своята бдителност, да инвестират в безопасни условия на труд, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот.

Поклон пред паметта на загиналия работник!