Д-р Христов-апел-застудяване - Понеделник, 1-23-2006

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КНСБ
Д-Р ЖЕЛЯЗКО ХРИСТОВ


Дойде застудяването, за което метеоролозите предупреждават от дни. Българите знаят и помнят и много по-тежки зими. Но падането на температурите винаги е сериозен повод за тревога. Заради големия брой бедстващи българи, неспособни с мизерните си заплати и пенсии да осигурят...

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КНСБ
Д-Р ЖЕЛЯЗКО ХРИСТОВ


Дойде застудяването, за което метеоролозите предупреждават от дни. Българите знаят и помнят и много по-тежки зими. Но падането на температурите винаги е сериозен повод за тревога. Заради големия брой бедстващи българи, неспособни с мизерните си заплати и пенсии да осигурят отопление в домовете си. Заради тези, които се трудят в огромни неотоплени халета или на открито... Огромна е тревогата ни за здравето и живота на всички тези, стотици и хиляди наши сънародници – клетници, безпризорни. Не по-малка е тревогата ни за българското училище, за нормалното протичане на учебния процес, за здравните заведения - притиснати от финансови проблеми и с невъзможност да осигурят нормални условия за работа и грижа за пациентите.
В българското законодателство не е посочено кога, при колко градуса под нулата трябва да се преустанови трудовият процес за работещите на открито.
Господа работодатели, призовавам ви да предприемете мерки за запазване здравето на работещите на открито и въвеждане на:
- намален работен ден;
- предоставяне на горещи и подсладени тонизиращи напитки;
- осигуряване на топло работно облекло и обувки;
- отоплени подвижни или стационарни помещения за почивка на работниците от аварийни групи от енергийната система, ВиК, пътното поддържане, строителството, горското стопанство и дърводобива и др.
В случай, че температурите се понижат драстично, призовавам ви – съхранете здравето и живота на хората! Няколко изкарани надници при минусови температури, съпроводени неминуемо с ниска производителност на труда и влошено качество могат да бъдат пожертвани в името на хората!
Отнасям се с огромна тревога за десетките и стотици български работници, които се трудят в затворени помещения, но за съжаление – без никакво отопление. Често в тях температурите са под долните хигиенни норми и се доближават до външната температура. Нека опазим здравето на тези хора! Нека бъде направено всичко възможно да се осигурят топли зони и помещения на тези места! Не си пестете чашката чай за тези хора! Когато и това не е достатъчно, спрете работа, пуснете хората по домовете им! Те ще ви трябват и утре!