КНСБ раздаде наградите „Прометея“ за принос в хуманизирането на работната среда, здраве и безопасност на хората

  • site_1

НДК, Националната Финансово-стопанската гимназия- София и фирма „Щрабаг“ бяха отличени с наградата на КНСБ „Прометея“ за принос в хуманизирането на работната среда, здраве и безопасност на хората. На специална церемония в сградата на конфедерацията бяха връчени статуетките, изработени от скулптора Красимир Трендафилов.

По идея на проф. д-р Желязко Христов от 2008 година КНСБ инициира учредяването на наградата „ПРОМЕТЕЯ”. Тя се връчва на български фирми, които носят „огъня” на хуманизацията на условията на труд - утвърждават добрата практика и издигат името на българските фирми в голямото европейско семейство.

Синдикати и работодатели на борба срещу сивата икономика в леката промишленост

  • 1

Браншов преглед по условията на труд бе иницииран от Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост след подписване на споразумение с Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Това стана ясно по време на форум по здравословни и безопасни условия на труд в сектор лека промишленост.

Рамката, която се залага в споразумението е изградена на основата на разбирането, че социалния диалог е важен ресурс за реализиране на целите на политиката по БЗР и защитата на правата на работниците. На тази основа, активното , конструктивно и устойчиво участие на работодателите и работниците и техните организации се разглежда като залог за подобряване условията на труд в предприятията.

Моряк загина при ремонт на кораб във Варна

  • 991-ratio-korab-bylgarka

Един моряк загина, а друг е в болница с тежки изгаряния, след експлозия на борда на кораба "Българка" по време на ремонтни дейности. Корабът, който е собственост на "Български морски флот", но пътува под чужд флаг, е на ремонт в "Булярд корабостроителна индустрия" във Варна и е извън експлоатация от 19-и октомври. Според първоначалната информация двамата мъже, които са членове на екипажа, са извършвали ремонтни дейности в предния баластен танк на кораба, когато внезапно е възникнал пожар, последван от експлозия. "Двама мъже от екипажа са заварявали на труднодостъпно място на кораба. Имало е и трети човек отвън.

Увеличава се броят на смъртните случаи с работници

  • site-1

Смъртните случаи с работници се увеличават през последните години. Най-опасният сектор за работа в България е строителството. През 2017 година 20 души от него са загубили живота си, 14 от сектор „Сухопътен транспорт“. Това заяви д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и председател на ФСЗ по време на честването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. Той се отбелязва ежегодно от 28 април 1989 г. по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите. През 2001 г. Международната организация на труда взема решение 28 април да се отбелязва и като Световен ден за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е върху безопасността и здравето при работа на младите работници и за прекратяване на детския труд. 

КНСБ апелира към работодателите: Пазете работниците в жегата

  • Rabotnici-zhega

Летните жеги налагат допълнителни изисквания към работодателите.  Те са посочени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа. Това означава, че може да се промени работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, типа работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се осигурят допълнителни лични предпазни средства, да се осигури достатъчно вода, топли и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма.