Пламен Димитров: Правото на сдружаване е стожер на демокрацията

Правото на сдружаване е стожер на демокрацията – това изтъкна президентът на КНСБ Пламен Димитров на срещи с представители на ПГ ГЕРБ, БСП и ДПС, както и с евродепутатите от ЕНП (Християндемократи), Прогресивен алианс на социалистите и демократите и Алианса на либералите и демократите за Европа в Народното събрание.

Поводът за срещите е желанието на двете Конфедерации – КНСБ и КТ „Подкрепа” да обсъдят с депутатите Апела на Европейската конфедерация на профсъюзите за насърчаване, зачитане, както и законодателни промени за защита и гарантиране на фундаменталните права на работниците и служителите на европейско и национално ниво.

В България синдикалните права се погазват драматично, особено в частния сектор, посочи Димитров и допълни, че на много места това става безпардонно, в нарушение на конституционната норма, понеже тези права не са защитени в Наказателния кодекс, т.е. няма санкция, ако някой ги нарушава. Президентът на КНСБ припомни и доклада, който Конфедерацията издаде преди седмица, за синдикалните, трудовите и осигурителните права в България. По думите му има нужда от по-голям контрол върху спазването на правата на хората, както и от нова законодателна рамка в много области. Цената на труда се договаря на базата на правото на сдружаване, което от своя страна решава конфликта между труда и капитала – допълни още Димитров.

По време на срещите КНСБ представи своите меморандуми, както към националните така и към европейските парламентарни групи. В меморандумите се посочва ангажимент, чрез който да се гарантира правото на сдружаване, на Колективно трудово договаряне и предприемане на колективни действия, включително стачка.

  • 01

„Исканията, които бяха регламентирани с меморандума на синдикатите ще бъдат представени на всички народни представители от ПГ на ГЕРБ и ще бъдат обсъдени. В последващи срещи ще продължим разговора в тази посока, защото е важно да се гарантират и развиват в бъдеще социалните и трудовите права на работниците“, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

  • 01

Трудът в България е подложен на много тежък натиск от капитала и корпорациите – нашите представители в ЕП категорично се присъединяват към инициативата на Европейската конфедерация на труда и трябва да насърчим категорично правото за синдикално сдружаване, включително и на законово равнище – заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

  • 01

Поехме ангажимент към синдикатите да запознаем с позициите им нашите евродепутати – категоричен бе депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Кампанията на КНСБ „ВЪЗстани за правата си!”, ще продължи до 1-ви май, която цели да активира хората, да събере максимален брой конкретни случаи и да убеди законодателя, че има наистина нужда от допълнителни законови промени и гарантиране на права.