Кампания на КНСБ: ВЪЗстани за правата си!

  • 01

„ВЪЗстани за правата си” – под това мото КНСБ даде старт на национална кампания, с която призовава всеки потърпевш с нарушени трудови, социални и синдикални права да търси справедливост и да сигнализира Конфедерацията. „Инициативата ще продължи до Деня на труда  - 1 май и  включва широка гама от канали, чрез които хората могат да ни потърсят – чрез страницата на КНСБ в социалната мрежа - /https://www.facebook.com/CITUBulgariaa/?ref=hl/, официалният сайт на Конфедерацията /www.knsb-bg.org/, чрез пресцентъра (02/4010646) , както и чрез Националния стачен комитет (02/4010457)“, обяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В събитието участваха вицепрезидентите на Конфедерацията Чавдар Христов и Валентин Никифоров, както и четирима българи, които разказаха пред журналисти как са станали жертва на порочни практики на некоректни работодатели. Хората, застанали с лицата си пред медиите, са Пламен Рашевски - председател на ОСО на КНСБ при „ХЮЛЕТ-ПАКАРД ГЛОБУЛ ДЕЛИВЪРИ БЪЛГАРИЯ СЕНТЪР“ ЕООД, Павел Павлов - председател на ОСО на КНСБ в „Титан - АС“, клон Видин - уволнен по време на стачката, обявена на 05 март 2015 год., в момента е председател на ОСО на КНСБ при звено „Чистота“ - Община Видин, инж. Катя Сивева - председател на ОСО на КНСБ при „Виваком“ -  Регион „Запад“ - Перник-Кюстендил-Дупница и инж. Цветелина  Памбукчиян  - председател на ОСО на КНСБ в „Енерго Про“ Варна. Уволнена дисциплинарно. В момента е безработна - води съдебни спорове с работодателя.

Кампанията е провокирана от подобна европейска инициатива – тази на Европейската конфедерация на профсъюзите за осигуряване на ангажимент на депутатите от Европейския парламент към синдикалните права. Повече за нея може да видите тук:

Забавяне на заплати, неизплащане на възнаграждения за извънреден труд, злоупотреби с работното време, опасни условия на труд. Това са само част от нарушенията на работодателите спрямо техните служители, показват данни  от първия годишен доклад на КНСБ за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2015 г., представен от вицепрезидента на Конфедерацията Чавдар Христов.

„Близо 111 000 са нарушенията, свързани със здравословни и безопасни условия на труд. Все по-чести стават и случаите, в които се нарушават синдикалните права на работниците, а лидерите на синдикалните организации в предприятията са дискриминирани“, разясни Чавдар Христов.

Първа част на доклада вижте тук.