СКЪПИ СИНДИКАЛНИ СЕСТРИ И БРАТЯ!

На 3 март България отбелязва 138 години от своето освобождение.Това е датата, на която през 1878 година е подписан Сан-Стефанският  мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с който се  слага край на Руско-турската война и  началото на Третата българска държава.

Това е и ден, в който  отдаваме почит и признателност  не само към нашите освободители, но и към всички знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха и проправиха пътя към нашето Освобождение.

Датата 3 март отбелязва възкресението на един народ, който близо 500 години, лишен от политическа и духовна свобода, е успял да съхрани своята християнска вяра, своето духовно наследство и национално самосъзнание.

От падането си под османска власт през 1396 г. нашите предци извървяват дълъг път, докато стигнат отново до своята национална идентичност.

Първите стъпки на етническо пробуждане започват от монаха Паисий Хилендарски, минават през извоюването на независима българска  църква и достигат до организираната борба за независима държава.  Борба повсеместна, в която участват с перо и оръжие монаси и свещеници, учители и родолюбиви занаятчии и търговци, селяни и граждани. Борба, родила народни кумири като  Левски, Ботев и хиляди други имена на освободителното движение срещу османската власт в България.

За нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно ново начало. На този ден е направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България.

Този ден показва на българите, че жертвите на Априлското въстание не са били напразни, че 15-те хиляди доброволци, загинали в сраженията на руско-турската освободителна война, не са загубили живота си напразно.

Сан-Стефано срутва окончателно стената, отделяща България от Европа и поставя началото на онази Трета България, на която историята е отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия – там, където  и днес така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

Длъжни сме да познаваме своята история, да я пазим от посегателства и никога да не поставяме под съмнение историческата достоверност на събитията  - със самочувствието на граждани, чиято държава, просъществувала повече от 13 века,  уверено  върви към своето бъдеще.

           

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Пламен ДИМИТРОВ

ПРЕЗИДЕНТ на КНСБ

3 март 2016 г.