Проблемът с енергетиката липсва в проектобюджета за 2016 г., предупреди КНСБ

  • 01

Проектобюджетът за 2016 година по никакъв начин не адресира към огромния проблем с енергетиката. Проблем, който може да събори държавата, ако не се намерят спешни решения по политиките в сектора. За това предупреди в Народното събрание лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Заедно с част от ръководството на Конфедерацията, той се срещна с парламентарните групи на ДПС и „Коалиция за България“ във връзка с проектобюджета на България за 2016 г. и предложенията и становищата на синдиката.  В срещите участие взеха: Николай Ненков - вицепрезидент на Конфедерацията, Янка Такева – председател на СБУ, Асия Гонева – изпълнителен секретар на КНСБ, Светла Василева – председател на ФНСЗ - КНСБ и Елка Пенкова, зам.-председател на НСФ „Култура“ – КНСБ.

Държавните "Мини Марица Изток“ имат да получават 400 млн. лева от двете американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", те пък имат да взимат пари от НЕК , а „омагьосаният“ кръг с дълговете в енергетиката продължава да се задълбочава.

„Ситуацията в мините е на ръба. В същото време от 1 април 2016 г. България ще либерализира цената на електрическата енергия и се очаква сериозно увеличение на цената на тока, което без бюджетна подкрепа, трудно ще се понесе от голяма част от хората. А в проектобюджета няма нищо заложено“, предупреди Димитров. 

Пред ПГ на ДПС той обяви още, че освен в енергийния сектор, напрежението е достигнало пикови нива в недофинансирани сектори като културата, земеделието и част от транспорта.
„В културата и други системи хората едва ли ще издържат дълго с 420-430 лева заплата. Говоря за млади специалисти, с висше образование и чужд език, служители на музеи, галерии и библиотеки, които другата седмица започват протести”, посочи Димитров и конкретизира, че в подобно положение се намират и служители от сектор „Земеделие“, в частност ИА „Борба с градушките“.  Пред депутати от опозицията лидерът на КНСБ разясни, че спешна нужда от финансова помощ има и Държавно предприятие  "Транспортно строителство и възстановяване", което освен, че се грижи за железопътното и пътно строителство и ремонт, поддържа органи, сили и средства с готовност за участие по всяко време в аварийно-възстановителни работи при възникване на стихийни бедствия, аварии и катастрофи на територията на цялата страна.

Хасан Адемов от своя страна обяви, че „голяма част от нещата, свързани с недофинансираните сектори, за които КНСБ настоява, ще бъдат подкрепени, защото исканията са справедливи“.

По време на срещата си с ПГ на  „Коалиция за България“ КНСБ получи подкрепа за  друга важна позиция на синдиката - за увеличението на минималното обезщетение за безработица от 7,20 на 12 лева на ден.

„Това е един от проблемите, които ние поставяме и получаваме  много широка подкрепа и от управляващи, и от опозиция. Силно се надявам, че то ще получи реални измерения и в закона”, заяви след срещата със социалистите Пламен Димитров.

Лидерът на левицата Михаил Миков обяви, че БСП ще настоява за подкрепа на редица социални мерки, застъпени в становището на КНСБ по проектобюджета, между първо и второ четене.