Увеличение на осигуровките може да вкара в бюджета повече пари за недофинансирани сектори

  • 01

Представители на ръководството на КНСБ, начело с президента на Конфедерацията Пламен Димитров, стартираха серия от срещи с ръководствата на политическите партии в Народното събрание, за да се изрази становище по проекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г. Пред три от управляващите политически сили в парламента – ГЕРБ, Реформаторски Блок (РБ) и Патриотичен Фронт (ПФ), КНСБ поиска да се преразгледа общата рамка на бюджета между първо и второ четене.

Освен лидера на КНСБ Пламен Димитров, в дискусиите участие взеха: Николай Ненков, вицепрезидент на Конфедерацията, Асия Гонева – изпълнителен секретар, Екатерина Йорданова – председател на СТСБ, Светла Василева – председател на ФНСЗ и Елка Пенкова, зам.-председател на НСФ „Култура“ - КНСБ

По време на срещата с парламентарната група на ГЕРБ, КНСБ поиска от управляващите в бюджета да се заложи увеличение на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица, а събраните средства да отидат за увеличение на минималното обезщетение за безработица.

 „Смятаме, че не е логично минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица пета година да бъде замразен на 420 лева. Увеличението му на 450 лева е мярка, която дава повече справедливост и повече приходи в системата, а това означава и увеличаване на максималния доход за осигуряване, който се предлага да бъде замразен на 2600 лева. Нашето предложение е той да бъде увеличен с толкова процента, с колкото се увеличава минималната работна заплата, за да се запази съотношението и да стане 2860 лева“, заяви лидерът на Конфедерацията Пламен Димитров. По думите му това ще донесе в системата нови 47 млн. лева. Те могат да се използват за увеличение на минималното обезщетение за безработица.

„60% от минималната работна заплата за 2016 година, т.е. 60% от 420 лева, прави 12 лева на ден. В момента сумата е 7,20 лева на ден“, каза още Димитров и допълни, че увеличаването на осигуровките, както и по-високата събираемост на приходи от страна на НАП, ще вкарат в бюджета допълнителни приходи, които могат се използват за недофинансирани сектори. В културата, например, заради изключително ниски заплати, служители на музеи, галерии и библиотеки ще протестират на 24 ноември 2015 г. Такава е ситуацията и в земеделието, най-вече в Агенция за борба с градушките.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), която участва в срещата, заяви, че подкрепя исканията на КНСБ за допълнителни средства за недофинансираните системи. 

  • 01

Пред ръководството на Реформаторския Блок лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че заложените за догодина приходи на Държавното обществено осигуряване са подценени. За това и Конфедерацията настоява за по-добра събираемост на пенсионните вноски и за увеличаване на максималния осигурителен доход.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев от своя страна изрази задоволство от конструктивния диалог с КНСБ и призна, че ще използва становището на КНСБ при дискусиите за проектобюджет 2016.

С реформаторите бяха обсъдени още оскъдните мерки за икономически растеж, както и продължаващата дефлация в България.

  • 01

По време на срещата с Патриотичния Фронт бяха засегнати темите за необходими реформи в сектор „Земеделие“, както и за спешната необходимост от повече пари за сектор „Култура“.

„Имате нашата пълна подкрепа относно повишаване на доходите на служителите на музеите, библиотеките и галериите“, обяви председателят на ПФ Валери Семеонов.