Хиляди срещу добавката „Задължение към обществото“, която ще доведе до съкращаване на работници и заплати

  • 01

Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата, както и включилите се КНСБ и КТ „Подкрепа“, организираха протест в центъра на София.

Хиляди работници и служители от фирми и предприятия, които са членове на работодателските организации, и на двата синдиката, се обявиха против кражбите в енергетиката и в подкрепа на дълбока реформа в сектора.
Митинг-шествието в столицата тръгна от Министерски съвет към сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и след това към парламента. Паралелни протести се проведоха в областни градове на страната.
Участието в протеста на представители на най-голямата обществена организация в България – КНСБ, е във връзка с повишаване на ценовата добавка „Задължение към обществото“ (енергиен фонд, в който всеки месец производителите на ток ще трябва да внасят 5% от приходите си - общо над 1 млрд. лева).
По този повод президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди пред различни медии и на пресконференции, че това ще доведе до фалити на производители на електроенергия, както и до съкращаване на работници и заплати.
Това е вторият, вече ефективен протест, срещу намеренията на КЕВР да увеличи цената на тока за бизнеса, след като преди месец стотици фирми спряха работа за час. Тогава, съвместно с правителството, бяха договорени промени, които биха позволили цената да се запази, а решението беше отложено за 1 август. Сега, според представителите на четирите работодателски организации, договорките не са спазени. Затова те настояват за замразяване на цената на тока до края на годината.