Среща на президента на КНСБ Пламен Димитров с ръководството на „Мини Марица-изток" ЕАД

Ремонтните работи в „Мини Марица-изток" ЕАД изостават заради липса на пари и това може да стане причина откритите рудници да спрат работа през зимата. В момента разкривката на земна маса за добив на въглища в „Мини Марица-изток“ ЕАД е под 70% от плануваното.

Това изтъкна в Раднево Андон Андонов, изпълнителен директор на „Мини Марица-изток" ЕАД, на среща с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров. Той предупреди още, че ако двете американски централи не преведат на „Мини Марица-изток“ ЕАД поне 50 милиона, от дължимите общо 260 млн. лева, това ще застраши зимния добив на въглища в страната и сигурността на цялата енергийна система.
За да се нормализира работата в мините, БЕХ търси да осигури заем, с който да се разплати с топлоцентралите в „Марица Изток" от името на НЕК, а те - с мините. За да стане това по-бързо, очакванията са парите, които дължи ТЕЦ „AES Гълъбово" - около 22 млн. евро, да бъдат приведени на мините направо от холдинга със съгласието на американската страна.

Сега има излишък от електроенергия. Когато дойде декември, картината ще е друга. И тогава, когато няма разкривка, знаем какво става. А исканията към мините се увеличават. Защото за догодина планът предвижда натоварване на максимална мощност на двете чуждестранни централи. Което значи че те ще искат въглища. Затова е важно през август да се направи плащане към централата в Гълъбово, тъй като там разговорите са в по-напреднала фаза и съответното паралелно плащане към мините, за да може да бъдат направени ремонтни дейности и да се подобри организацията на работа.

„Ако няма пари до края на август излизаме на протест, нищо че ще има избори. Не го ли направим, през зимата ще затворим мините", категоричен бе и Веселин Вълканов, председател на дружествената организация на КНСБ в „Мини Марица-изток“ ЕАД.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, на последвалата пресконференция съобщи, че „Мини Марица-изток" ЕАД не е включено в списъка на потребителите на над 30 гигаватчаса електроенергия годишно, които ще ползват преференции за таксата „задължение към обществото". Той е поел ангажимент да разговаря с енергийния министър Теменужка Петкова, за да бъде поправена тази несправедливост, тъй като мините харчат много повече ток. Пламен Димитров съобщи още, че "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД ще бъде включена частично към енергийния микс.

  • 01

Пламен Димитров се обяви твърдо против изискването за вноска от 5% от оборота на производителите на ток за Фонда "Сигурност на електроенергийната система", заложено в новоприетия Закон за енергетиката.
„Енергетиката е в колапс и 5-те процента, които трябва да плащат енергопроизводителите върху приходите, е вредна формула, която няма да реши проблемите в сектора. Идеята на КНСБ, която представихме пред премиера преди месец, няма нищо общо с възприетия модел на финансиране с тази 5% такса, въведена на всички енергопроизводствени мощности и търговци. Нашето предложение беше следното – създаване на самостоятелен фонд, който еднократно да бъде финансиран с целеви държавен заем в размер на 1,5-2 млрд. лева, който да стане револвиращ фонд и да изплаща в следващите 10 години – до края на договорите с американските централи и повечето от ВЕИ-та, скъпата енергия на България“, обобщи Димитров.
В срещите на територия на „Мини Марица-изток“ ЕАД и "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД участваха и: председателят на ФНСМ Валентин Вълчев, председателят на НФЕ Георги Петров, председателят на РС на КНСБ Стара Загора – Иванка Данаилова, председателят на синдикалната организация в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД Деян Дяков и Бойка Боева, регионален координатор на КНСБ.