Синдикалните лидери, Пламен Димитров и Янка Такева се срещнаха с Българския Патриарх

  • IMG_1507

Състоя се среща между Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Президента на КНСБ – Пламен Димитров и Председателя на Синдиката на българските учители – Янка Такева.

Срещата бе по повод предложения на КНСБ за съвместна дейност с Българската православна църква.

Лидерът на КНСБ, Пламен Димитров, запозна Негово Светейшество с различните благотворителни дейности, които осъществява Конфедерацията и най-вече с тази на благотворителния фонд „Проф.д-р Желязко Христов“.

Пламен Димитров изтъкна големия културен празник на децата, който вече 15 години се провежда в Хасковски минерални бани, и в него вземат участие деца от различни региони и етноси, под девиза „Децата на Балканите - с духовност в Европа!“. Фондът също така подпомага деца на родители, загинали при трудови злополуки.

Фондът на КНСБ и Българската Православна църква могат да си сътрудничат за направа и подмяна на откраднати църковни камбани в различни църкви и манастири в България, където това е необходимо.

Синдикалните лидери, Пламен Димитров и Янка Такева, посочиха, че в училището религията може да бъде изучавана не само както до сега в свободно избираемите предмети, но и в задължително избираемите предмети или в задължителните предмети. От Патриаршията оцениха по достойнство това предложение, като поясниха, че концепцията на Светия Синод предвижда право на избор, от страна на родителите и учениците, между Религия-Православие, Религия-Ислям и други традиционни за страната вероизповедания и една или две светски дисциплини, които също могат да възпитават духовни и морални ценности в учениците.

Председателят на СБУ, Янка Такева, изтъкна, че ситуацията в немалко селища е тревожна – на фона на съществуващата агресия, насилие и ксенофобия изучването на християнските ценности е изключително важно за младите хора.

Съществено място в срещата бе отделено на работата в почивните дни. Президента на КНСБ, Пламен Димитров, информира Българския патриарх Неофит за проблемите с които се сблъскват работници от различни сектори от това, че им се налага да работят в неделя, поради масово разпространяване на сумираното отчитане на работното време.

Този начин на организация на работния процес в сектори, в които това очевидно не е нужно с оглед интересите на обществото, създава затруднения в съчетаването на семейния им живот и изпълнението на семейните им задължения с професионалния им живот. Затруднени са и онези от тях, които са лишени от възможността да общуват с църквата и бога в неделния ден. В този план КНСБ и БПЦ ще търсят общи подходи, за да се намерят решение на тези проблеми.

Българската Православна църква изрази готовност да подкрепи конкретни мерки в тази посока подготвени от КНСБ.

Накрая на срещата бе изразена волята и от двете страни да продължават да работят за благото на Българския народ и желанието им за сътрудничество в това направление.