ТПТИ ще донесе повече вреди за България, отколкото ползи

  • 01

Подготвяното Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) е проект за договор за свободна търговия между ЕС и САЩ. Преговорите по него продължават вече две години и се очаква да приключат в края на тази годината. Предвижда се споразумението да бъде многобхватно, но основната цел е да бъдат свалени митата в търговията между ЕС и САЩ.

На дискусионен форум, който се проведе на 25 юни 2015 год.  в хотел „Балкан” и бе организиран от КНСБ, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), списание „А-specto" и КТ „Подкрепа" и фондация „Солидарна България” вицепремиерът Ивайло Калфин каза, че ако финалният вариант на споразумението остане в досегашния си вид, то би донесло повече вреди за България, отколкото ползи.

В същото време президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че от осемте базови конвенции на Международната организация на труда (МОТ) САЩ са подписали едва две и това няма как да не ни притеснява. По думите му в сегашния му вид ТПТИ не гарантира защита на националния интерес на отделните страни членки на ЕС и в частност на България. Пламен Димитров оцени, като сериозен риска за българската индустрия и за пазара от либерализиращия се и лесен достъп на субсидираните в голяма степен американски стоки и услуги. Той посочи, че „с тези наши дискусии искаме да ударим камбаната пред цялото общество”. „Може много хора да не разбират точно какво е ТПТИ, но ако се допуснат тези рискове, в следващите години може буквално да се взриви държавата" – категоричен бе Димитров.

"Трябва да си даваме ясна сметка за това, което ни чака. В ТТИП трудът се третира като нетарифна бариера и това няма как да ни прави щастливи. От друга страна е повече от ясно, че в споразумението съществуват куп опасности, които не са непременно в нашия сектор, но не бива да ги подценяваме” – посочи Димитър Манолов.

Нора Роте от немските синдикати (DGB) също изрази притесненията на техните 6 млн. членове предимно от металообработващата индустрия по отношение на запазване на трудовите и социални права и на съблюдаване на екологичните стандарти.

Директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев цитира две европейски изследвания, според които крайният ефект за разполагаемия доход на домакинствата от споразумението би бил „да пием едно допълнително кафе на седмица, и то не всички да могат да го пият". Ефектът в заетостта на ЕС ще е ръст само от малко над 124 хиляди души, допълни той.

Участие във форума взеха още Константин Стаменов – председател на БФИЕК, Константин Делиславков – изпълнителен секретар на БФИЕК, Васил Александров – управител на списание „A-specto”, работодатели, синдикални председатели на федерации от индустрията, икономисти, експерти и др.