Чавдар Христов: Системата може да се укрепи чрез приходи, заетост и доходи

На 2 и 3 юни 2015 г. представители на ръководствата на КНСБ и на КТ "Подкрепа" се срещнаха с народни представители от ПГ на БСП - лява България, от ПГ на ДПС и от ПГ на БДЦ. Срещите бяха във връзка с консултациите на синдикатите с парламентарно-представените политически партии във връзка с предлаганите от Министерски съвет промени в Кодекса за социално осигуряване.

БСП

Пенсионната реформа, представена от правителството, се свежда единствено до увеличаване на възрастта за пенсиониране и на осигурителните вноски, каза лидерът на БСП Михаил Миков. Предложения на синдикатите, които са били отхвърлени по време на няколкомесечните консултации на социалните партньори, ще бъдат проучени от експертите на левицата.

Част от предложенията на синдикатиете, които не са възприети в законопроекта вероятно ще бъдат представени за обсъждане от ПГ на БСП. От страна на ръководството на БСП бяха лансирани идеи за прогресивния данък и за търсене на допирни точки по има последователност в позицията на синдикатите. Според тях „Дошло е време за въвеждане на прогресивния данък, въпросът е как и кога”.  Страните в разговорите изразиха също така намерения за търсене на допирни точки и общи позиции по Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции (ТТИП) между САЩ и ЕС.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов заяви, че предстоят разговори за промените в Кодекса на труда. Той се съгласи, че това не е точно реформа, а опит да се оправят грешки, допуснати назад във времето от различни правителства по отношение на приходната част. „Някои от предложенията на БСП, най-вече относно осигурителните вноски имат резон и дано бъдат подкрепени. Системата трябва да се укрепи чрез приходи, заетост и доходи – това е кардиналното решение”, коментира Чавдар Христов.

ДПС

Подготвяната пенсионна реформа ще стабилизира бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), но само до 2023-та година. След това разходите му ще бъдат увеличени. Това посочи председателят на парламентарната комисия по социална политика Хасан Адемов на срещата със синдикатите.

 „Приветстваме синдикатите и вицепремиера Ивайло Калфин, че успяха да постигнат експертно съгласие, но сега трябва да има и политическо съгласие", напомни Адемов.

Той сподели, че в ДПС са силно притеснени от това, че на този етап между част от партиите от управляващото мнозинство няма съгласие за реформата, което означава, че едва ли не всяко следващо правителство може да променя пенсионния модел.

„Ние оценяваме част от положителните неща в този пакет - търсенето на възможности за подобряване на адекватността на пенсиите, както и фактът, че ранното пенсиониране вече не е в преходна разпоредба, а част от основния закон", заяви бившият министър на труда и социалната политика.

Депутатите от ДПС ще се въздържат при гласуването на първо четене на промените в пенсионния модел, но са готови при второ разглеждане в пленарна зала да подкрепят някои от предложенията, стана ясно от казаното от Хасан Адемов.

БДЦ

Разбиране и нагласи за покрепа на исканията на синдикатите изразиха и от ръководството на БДЦ. Те напълно подкрепиха вижданията на представителите на синдиката на металиците В.Яначков и снидкита на на миньорите В.Вълчев относно недопустимостта на нарастването на възрастта на категорийните работници, особено що се отнася до изравняването на възрастта между жени и мъже при категорийните работници. От БДЦ заявиха, че са готови да инициарт предложения в тази посока между първо и второ четене на законопроекта в комисията по труда и социалната политика.