КНСБ-инициативи-кампания "Не сте сами"

На 9 февруари 2007 г. се навършват осем години от ареста на българските медици в Либия.
Като гражданин на България и като лидер на хората на най-голямата обществена организация председателят на КНСБ д-р Желязко Христов се обърна към синдикалистите, хората на наемния труд и към гражданите на България с...

На 9 февруари 2007 г. се навършват осем години от ареста на българските медици в Либия.
Като гражданин на България и като лидер на хората на най-голямата обществена организация председателят на КНСБ д-р Желязко Христов се обърна към синдикалистите, хората на наемния труд и към гражданите на България с апела: “Нека се изправим заедно в солидарни акции в София и в цялата страна, в защита на тези страдалци. Нека кажем на целия свят:
ТЕ СА НЕВИННИ! ДА НЕ ПОЗВОЛИМ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В “РАЗМЕННА МОНЕТА!”
Д-р Христов призова всички членове на КНСБ, всички работници и служители, да се включат в шествието, организирано от журналистите в трите медии “Би Ти Ви”, Дарик радио и вестник “Стандарт”, на 9 февруари, в гр. София от 17,30 часа, за да бъде изразена всеобщата ни съпричастност към несправедливата съдба на петте осъдени на смърт български медицински сестри!
Председателят на КНСБ призова и регионалните структури на Конфедерацията да организират, съвместно със структурите на Федерацията на синдикатите в здравеопазването /ФСЗ/-КНСБ и Синдиката на българските учители /СБУ/, митинги-шествия и молебени в цялата страна, с участието на всички – без разлика на етническа, религиозна или социална принадлежност!
Предоставяме на вашето внимание списък на Мероприятията, организирани на 9 февруари 2007 г. от Регионалните координационни съвети /РКС/ на КНСБ в страната, в подкрепа на несправедливо осъдените български медицински сестри в Либия:
Пловдив - От 13. 00 ч. в храм-паметник “Света Богородица” ще се направи молебен за спасяването на несправедливо осъдените медицински сестри в Либия. След молебена, пред църквата ще се проведе импровизиран митинг. Водят се разговори с всички етноси в града, по този повод да извършат ритуал по техните канони. В протеста ще вземе участие председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.
Варна - от 17.30 ч. на пл. “Независимост” митрополит Кирил ще направи молебен за спасяването на несправедливо осъдените медицински сестри в Либия. След молебена ще се проведе митинг, на който ще присъства кмета на града. В 18.00 ч. от пл. “Независимост” тръгва шествие до входа на градската градина. Мероприятието е организирано от синдикалните структури на КНСБ, подкрепено от здравните работници и обществеността в града.
Кърджали - от 13.00 ч. пред МБАЛ “Атанас Дафовски” всички медицински работници ще се съберат на мълчалив протест. За 2 минути в града ще бъдат пуснати сирените на “Спешна медицинска помощ” и “Гражданска защита”. В 13.30 ч. от болницата тръгва лъч организиран от медицинските работници по маршрут: МБАЛ, бул. “Тракия” до пл. “Освобождение”.
Втори лъч, съставен от граждани, тръгва в 13.30 ч. от Културният дом по бул. “България” до пл. “Освобождение”, където от 14.00 ч. ще се проведе протестен митинг.
Сутрешната литургия в църквата “Св. Георги” ще бъде молебен за здравето на несправедливо осъдените медицински сестри в Либия. В джамия в града мюфтията ще направи молебен за здраве по техните канони.
Мероприятията са организирани от РКС на КНСБ, със съдействието на Общината, подкрепени от обществеността. Ще присъства зам.-председателят на КНСБ - Валентин Никифоров.
Пазарджик - от 11.00 ч. в МБАЛ – АД гр. Пазарджик ще се проведе митинг и молебен, в който ще се включат всички медицински работници, които в момента са на работа в болницата. В 12.00 ч. Лъч, съставен от протестиращите здравни работници от МБАЛ – АД гр. Пазарджик, организирани от КНСБ, ще тръгне за площада пред театъра, където ще се слее с втория лъч протестиращи, тръгващи от читалище “Виделина“, организиран от журналистите в града и подкрепен от КНСБ и обществеността.
Русе – от 13.00 ч. пред хирургическия блок на МБАЛ синдикалната организация на болницата и РКС на КНСБ ще проведат митинг в защита на българските медици, осъдени в Либия. На митинга свещеникът на болницата ще отслужи водосвет.
Стара Загора - С участието на зам.-председателя на КНСБ д-р Иван Кокалов, от 13.30 ч. в МБАЛ “Стоян Киркович” ще се проведе протестен митинг с молебен за спасението на българските медицински сестри.
От 17.30 ч. КНСБ и Общината организират общо шествие от паметник “Св. Георги” до сградата на Общината, където ще се проведе общоградски протест.
Хасково - в 13.30 ч. пред сградата на Общината ще се проведе митинг с молебен, със свещеник и мюфтия, организиран от КНСБ, медиците в града, с участието на СБУ и останалите синдикални структури на КНСБ.

Габрово - По инициатива на РКС на КНСБ, с подкрепата на СБУ и ФСЗ от 17.30 ч. ще бъде направен молебен в църквата “Успение Богородично”. Мероприятието се подкрепя и в него ще се включат от Български лекарски съюз, Асоциацията на медицинските сестри в България, БЧК, Съюза на слепите, Съюза на инвалидите, Съюза на пенсионерите, Дирекция “Социално подпомагане” и др. След приключване на молебена ще бъде връчена протестна декларация на Областния управител. Очаква се на молебена да присъства и кметът на общината.
Силистра - По инициатива на РКС на КНСБ от 17.00 ч. пред сградата на МБАЛ медиците от града ще се съберат на протестен митинг. В същия час от промишлената зона ще тръгне автомобилно шествие. В него се очаква да вземат участие коли от “Спешна медицинска помощ” и около 50 автомобила от различни синдикални организации, снабдени със стикери “Не сте сами”, синдикални и български знамена. В 17.15 ч. шествието ще бъде пред сградата на болницата, където ще се приеме протестна декларация, след което ще продължи и ще приключи пред сградата на Общината.
Мероприятието е подкрепено от Общината.
Шумен - РКС на КНСБ, съвместно с Община – Шумен и трите медии – „Дарик” радио, в-к „Стандарт” и „Би Ти Ви”, организират протестен митинг-шествие от 13.00 ч. Шествието тръгва пред х-л „Мадара”. Протестният митинг е пред сградата на Общината. На митинга ще бъдат прочетени протестни декларации.
Добрич – РКС на КНСБ и трите медии – „Дарик” радио, „Би Ти Ви” и в-к “Стандарт” ще проведат шествие и молебен.
Организатор на шествието е Община – Добрич и РКС на КНСБ - Добрич, здравните работници в града, подкрепени от обществеността.
Началото на шествието е от 7.30 часа от сградата на РКС на КНСБ, ул.”Независимост” № 5, минава по централните улици - до църквата „Света Троица”, където ще бъде отслужен молебен.