КНСБ приветства новото правителство и е готова за диалогСнимка: ИА КРОСС

През последния месец държавата ни бе изправена пред ново предизвикателство – партията победител в предсрочните парламентарни избори трябваше да проведе тежки предварителни проучвания и преговори относно възможностите за съставяне на кабинет при една силно фрагментирана политическа конфигурация на 43-то Народно събрание. Съзнавайки изключителната важност на резултатите от продължителните и трудни съгласувателни процедури, КНСБ, както и цялата ни общественост, следяха с нарастващ интерес, тревога, но и с надежда противоречивия и динамичен ход на преговорите.

Поздравяваме ГЕРБ, парламентарната й група и нейния лидер за отговорното и диалогично поведение при договарянето на политическата формула и състав на двупартийното коалиционно правителство с парламентарната подкрепа на още две партии, при това в широк политически спектър! Поздрави и за ръководствата на останалите партии и коалиции, които направиха възможно това правителство в осем партийния български парламент!

Политическият ни елит този път загърби тяснопартийните си интереси и това бе изключително важна стъпка към политическа, но и финансова и икономическа стабилизация на страната! В навечерието на зимата ескалират тежки социални и икономически проблеми, които изискват спешни действия! Реформите и финансовата стабилизация на ключови сфери като здравеопазване, енергетика и пенсионната система не търпят отлагане!

КНСБ заявява готовност за конструктивен и ефективен диалог за намиране на балансирани решения, които да разпределят справедливо в обществото както ползите, така и тежестите на предстоящите реформи! В края на следващата седмица Изпълнителният комитет на КНСБ ще направи оценка на правителствената Програмна декларация и ще предложи нашите идеи за икономическите и социални приоритети на страната!