Пламен Димитров: Съставянето на правителство няма алтернатива

  • 0001PKF_Varna

Съставянето на правителство няма алтернатива, независимо колко ще бъде дълъг неговият живот. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция във Варна днес, 17 октомври 2014 г. Той апелира политическите сили възможно най-скоро да финализират преговорите и до две седмици да бъде ясен форматът на управлението.

„Прекалено много въпроси се нуждаят от незабавно решение и сега е времето политиците да покажат, че са отговорни”, подчерта Пламен Димитров. Той съобщи, че когато стане ясен съставът на новото управление, КНСБ ще поиска среща, на която ще очертае своите искания.

Президентът на КНСБ съобщи, че национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите готвят съвместно обръщение до 43-тото Народно събрание и до новото правителство, в което ще предложат конкретни мерки за стабилизиране на икономиката и социалната сфера. „Този документ трябва да бъде готов до края на следващата седмица”, поясни Пламен Димитров.

Заедно с това организациите на бизнеса и на работещите или форматът 4+2 подготвят писмо до служебния вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева относно функционирането на Енергийния борд.

Пламен Димитров подчерта, че от общо 30 членове на борда, едва шестима са от национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, като останалите членове представляват отделни дружества, които прокарват своите лобистки интереси. Президентът на КНСБ подчерта, че това налага преформатиране на Енергийния борд и че организациите от формата 4+2 отказват да бъдат параван за вземане на едностранчиви решения без съгласието на бизнеса и на труда.

Участие в пресконференцията взеха още вицепрезидентите на КНСБ д-р Иван Кокалов, Чавдар Христов и Николай Ненков и председателят на Регионалния съвет на КНСБ във Варна Илия Илиев.