Пламен Димитров: Политическата криза се прехвърля в икономиката

Работодатели и синдикати в парламента

Най-голямото ни безпокойство е, че политическата криза се прехвърля в икономиката и започва да засяга пряко труда и капитала. Ако допреди един месец нещата бяха сравнително стабилни, сега започваме да вървим надолу.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на срещата на ръководствата на КНСБ, КТ „Подкрепа”, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ с депутати от парламентарната група на ГЕРБ, която се проведе днес, 8 юли 2014 г., в Народното събрание. Ръководствата на национално представените организации на работниците и служителите и на работодателите се срещнаха също с депутати от Коалиция за България и ДПС. Срещата води председателят на Народното събрание Михаил Миков. Поводът за тези срещи са констатациите и исканията на социалните партньори, отразени в съвместната им декларация от 6 юли 2014 г.

{gallery count=1 height=308 width=758 counter=0 links=0 alignment=center navigation=both orientation=horizontal}pics/new0477{/gallery}

„Политическата отговорност е обща и нека не забравяме, че ситуацията в България е такава повече от една година”, призова Пламен Димитров. Той подчерта, че една от причините Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в момента да е в дефицит, е това, че през 2011 г. министърът на финансите Симеон Дянков е отнел от нея 1.4 млрд. лв., които след това е прехвърлил във фискалния резерв.

Основно искане от съвместната декларация на национално представените организации на работниците и служителите и на работодателите е да се актуализира бюджетът на НЗОК. Те настояха парламентарните групи да постигнат консенсус по този въпрос, тъй като той не търпи отлагане.

Сред исканията в декларацията е също запазване правата за ранно пенсиониране на категорийните работници и след 1 януари 2015 г., както и обвързване на повишаването на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота. „Всеки път пенсионната реформа става предизборна дъвка. Нека поне тези две неща да се случат, за да покажете, че правите нещо за хората”, призова Пламен Димитров. Той получи уверението на политическите сили, че този въпрос ще бъде разгледан.

„Решаването на проблемите в енергениката е от изключително значение”, изтъкна президентът на КНСБ. Той каза, че за всички е ясно, че дълговете на НЕК от проектите за АЕЦ „Белене” и „Цанков камък” няма как да влязат в цената на електроенергията и затова е необходимо те да бъдат прехвърлени като държавен дълг. Общо предложение на национално представените организации на работниците и служителите и на работодателите е също да бъде наложен мораториум върху нови задължения на НЕК, освен ако не бъдат гласувани в Народно събрание.

„Приветствам призива ви и съм съгласен, че без консенсус в парламента нищо не може да се случи”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан. Той се съгласи да подпише общ документ с другите парламентарно представени политически сили, както и с тези, които имат шанс да влязат в 43-то Народно събрание, в който да бъдат заложени приоритетите на държавата. „Като лидер на партия, която вероятно ще влезе в следващия парламент, няма да бъда в опозиция на тези приоритети”, заяви ангажимента си Лютви Местан.