ЧЕСТИТ 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!

24 май

Обръщение на президента на КНСБ Пламен Димитров по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честит празник, скъпи синдикални сестри и братя!

За мен е удоволствие да приветствам всички български учители, преподаватели във висшите училища и колежи, дейци на науката, културата и синдикални активисти по случай 24 МАЙ – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост!

На тази дата България чества своя уникален празник, превърнал се в символ на духовността, знанието и градивното творчество.

България чества своите букви и техните създатели – светите братя Кирил и Методий, чието историческо по значимост, високохуманно дело служи на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната сфера.

Празнуваме със самочувствието, че сме дали писменост на славянския свят, че макар и малка, страната ни е дала много на световната култура… и продължава да дава!

Днес на кирилица пишат приблизително около 200 милиона души, между които и неславянски народи, като населението на Монголия.

24 МАЙ е специална дата за нас.

Тя е единственият ден, в който всички се чувстваме само българи и сме заедно на празника на българщината.

И без значение къде се намира, човек пази спомена за жизнерадостната атмосфера, приповдигнатото настроение, окичените в цветя портрети на Светите братя Кирил и Методий и звуците на безсмъртния химн на Стоян Михайловски „Върви народе възродени…”, с които започва най-обичаният и най-истински празник на родното училище.

24 МАЙ е празникът, на който отдаваме дължимото признание на хората, градящи устоите на нацията – хората, даващи ни идентичност и възпитаващи поколенията след нас.

Тази година празникът съвпада с деня за размисъл и с известни изисквания, свързани с провежданите на следващия ден избори за Европейски парламент, но това няма да наруши дългогодишната традиция за неговото тържествено отбелязване.

Защото той е в нас, носим го в душите си като отворена врата към следващи достижения на духовността и просвещението.

И защото малките неудобства са в името на нещо по-добро, което предстои да се случи.

Пожелавам Ви хубав празничен ден!

Пламен Димитров
Президент на КНСБ

май 2014