1-ви май-Обръщение на ръководството на КНСБ - Понеделник, 5-1-2006

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

НА РЪКОВОДСТВОТО НА КНСБ
В ЧЕСТ НА
1 – ви МАЙ – ДЕН НА ТРУДА И МЕЖДУНАРОДНАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЛИДАРНОСТ И
ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА КНСБ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА РКС НА КНСБ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА КНСБ, ДО...

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

НА РЪКОВОДСТВОТО НА КНСБ
В ЧЕСТ НА
1 – ви МАЙ – ДЕН НА ТРУДА И МЕЖДУНАРОДНАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЛИДАРНОСТ И
ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА КНСБ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА РКС НА КНСБ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА КНСБ, ДО ХОРАТА НА НАЕМНИЯ ТРУД В БЪЛГАРИЯ
1-ви май е Ден на труда и на международната работническа солидарност, на трудовите хора. На този ден повече от столетие хората на наемния труд от целия свят издигат глас в защита на своите трудови, човешки и синдикални права, изразяват своя стремеж към свобода, демокрация, справедливост и мир, за по-добър живот!
Този ден се ражда преди 120 години в САЩ – през 1886 г., когато на 1-ви май работниците в САЩ се изправят в борба за 8-часов работен ден. На 4 май 1886 г. 100 хиляди демонстранти тръгват по Чикагските улици в мирни демонстрации, когато на градския площад Хаймаркет избухва бомба и демонстрацията е окървавена, а синдикалните водачи – обесени. Това е историята, и този мрачен отпечатък оставя дълбока следа върху цялото синдикално движение.
1-ви май е обявен за Международен ден на труда на Конгреса на Работническия интернационал през юли 1889 г.
1-ви май 2006 г. съвпада с исторически момент за страната ни – броени дни преди да получим яснота за европейското бъдеще на България. Отколешният вопъл на трудовите хора е за повече справедливост, свобода и солидарност, по-добри доходи и по-високо качество на живота. Присъединяването към ЕС е едно от най-големите предизвикателства пред икономиката, наемния труд и синдикатите, и то ще определя средата, в която ще действаме занапред. Независимо дали ще бъдем приети за членове през 2007 или по-късно, редица въпроси очакват неотложното си решение:
- ниските доходи, с които влизаме в европейския пазар;
- свободното движение на хора от гледна точка на загуба на квалифицирани работници и миграцията на нискоквалифициран труд от съседните ни региони;
- опасност от закриване на редица предприятия заради неспазени евро-норми и изисквания, което ще доведе до скок в безработицата;
- ефективното усвояване на европейските фондове и др.
Припомняме още веднъж, че:
- трайно 35% от домакинствата в страната остават под абсолютната линия на бедност /146,75 лв. за март 2006 г./;
- реалната работна заплата сега все още е около два пъти по-ниска от началото на прехода;
- издръжката на живота поскъпна с нови 8,2% през 2005 г. Сега издръжката на едно лице от 4-членно домакинство вече е 367,56 лв.
Тази година посрещаме 1-ви май в условията на продължаващи преговори с работодателите и правителството по Пакта за социално-икономическо развитие на страната до 2009 г. В кампанията за защита на фундаменталните права на работното място, която провеждаме под мотото “Да върнем надеждите на хората”, при проверките в предприятията масово срещаме грубо погазване на основни трудови, социални и синдикални права. Масово хората работят на минималната заплата /и дори под нея/, осигуряват се на минималната заплата, работят извънредно и извънредният им труд нито се отчита, нито се заплаща.250 000 българи работят в рискова производствена среда...А в същото време не спират опитите за отнемане на законовоустановени придобивки на работниците и служителите. Заплахата за отнемане на добавките за вредности и парите за стаж не е отминала.
Затова, братя и сестри, борбата продължава! В подготовка сме за провеждане на Национална протестна демонстрация в София след броени дни.
Припомняме какво се пее в новия химн на труда: “Сърцата ни жадуват честен труд! Да счупим оковите! Да браним своите права! Ще падаме! Ще ставаме! В борбата си ще израстем!”, за да върнем надеждите на хората!
Честит 1-ви май скъпи братя и сестри-синдикалисти, хора на труда в България!