В час с технологиите – и на 80

Първите 22-ма успешно преминали обучението - със средна възраст 65 г. - получиха своите сертификати за успешно приключен курс лично от проф. д-р Желязко Христов, който с гордост нарече курсистите „лисабонци”, тъй като спазват принципите на Лисабонската стратегия за учене през целия живот.
Image 

        Борис Стоянов на 85 г. е средностатистически възрастен българин, който оцелява с пенсията си и с помощта на децата, уредили живота си зад граница. Парите едва стигат за хляба, откъде да се вземат за напоителни задгранични разговори? Шансът му за контакт с близките е интернет. Това е и основният му мотив да се включи в безвъзмездния курс, организиран за хората в "златната" възраст от Националната федерация на възрастните хора към КНСБ и Колежа за работническо обучение.
       Първите 22-ма успешно преминали обучението - със средна възраст 65 г. - получиха своите сертификати за успешно приключен курс лично от проф. д-р Желязко Христов, който с гордост нарече курсистите „лисабонци”, тъй като спазват принципите на Лисабонската стратегия за учене през целия живот. Още 40 техни връстници искат да се убедят, че компютърът не е страшно животно. Борис Доайенът на информационните науки в групата е 78-годишният Петър Младенов, който знае три езика. Чул за интернет от библиотекарката в службата, в която някога завеждал научно звено. Казала му: "В Пентагона имат една система, наречена интернет, която е секретна, само за тях." Помислил си кога ще дойде и при нас. "Оттогава мечтая за такава грамотност", признава Петър Младенов, който при гостуване в САЩ изтъкнал пред  американците, че създателят на първия компютър е българинът Джон Атанасов.
         В курса е и съпругата на Младенов Елена. Тя гледа съвсем прагматично на новите знания - край на зависимостта от телефоните и институциите. "Като ни трябва някаква информация за дадена услуга или друга, вместо да търсим телефони, да чакаме някой да ни обясни или да караме сина да проверява, пък той да го прави, когато може, вече сами ще се информираме. Ще можем да пишем писма, да влизаме в "Гугъл" за новини", обяснява Елена Младенова. Тя се надява синът скоро да си купи нов компютър и да им даде стария.
         Грета Иванова вече чака лаптоп от дъщеря си в чужбина, за да си говорят по скайпа и да си пишат по интернет. Емилия Николова, която се бори с рака, се надява да открие виртуални приятели, които да я подкрепят в борбата с коварната болест, и да научава новостите в битката с нея. Райна Кръстева беше представена като отличничката на курса, защото се научила да прави файл и да го праща по пощата. Искрено развълнивани от признанието за успеха си, участниците в курса благодариха сърдечно на КНСБ и КРО в лицето на президента проф. Желязко Христов и му предложиха да инициира телекурс по компютърна грамотност, каквато практика има в Швеция.


Image
 

                                                                                     По материал на Дина Христова,
                                                                                                                 в. „Сега”