Поне 20 на сто увеличение на заплатите под 1000 лв. иска КНСБ

 

  • btv

Увеличението на цените на газа вече изяжда доходите на българските граждани. Ясно е, че част от ръста на заплатите през тази година ще отиде за по-високи сметки, особено за тези, които използват парно отопление. Това обяви пред BTV президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод поредния очакван ръст на цените на газа.


Заради това поскъпване издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв. Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход, коментира лидерът на КНСБ.

Сметките сочат, че трябва допълнително увеличение на доходите. За заплати под 1000 лв., то трябва да бъде поне 20 на сто, обяви Пламен Димитров.

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени, отсече още президентът на КНСБ. Предложението на КНСБ е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв. – какъвто и доход да има един човек, тази сума да е необлагаема. Синдикатът предлага през идващите години да се вдига и таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски.

По сметките на КНСБ това ще струва около 1 млрд. лв. на хазната, но ще остави по 670 лв. годишно на човек, а в крайна сметка потреблението е това, което движи икономиката напред, заяви още лидерът на Конфедерацията.