Пламен Димитров в BTV: Не се ли увеличат доходите със 100 лв, значи някой не иска да останат хора в България

Увеличението на доходите няма алтернатива. Мантрата, че нямаме производство, не е вярна. Винаги може да има някое предприятие, което не може да се справи, но заради него не може да сриваме държавата. Ако тази година няма увеличение на доходите поне със 100 лв. на човек, или с 10% от средната заплата, това значи, че някой си играе с българския работник, с неговото търпение и желание да остане в България.

Това е ключовият въпрос – как да запазим хората в България. Това обяви в сутрешния блок на BTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.
При разговорите ми с работодателите, които водим често в последните месеци, нито един от тях не ми е казал, че минималната заплата му пречи. Като основен проблем фирмите посочват липсата на кадри. Тя обаче се дължи в много голяма степен и на ниските доходи, заяви още Пламен Димитров.

Според данните на КНСБ в Европа минималната заплата е по-ниска, отколкото в България само в Албания. За сметка на това най-ниското възнаграждение е доста по-високо от нашето в Сърбия и Македония.
Българският работник произвежда 46 на сто от европейския БВП по покупателна способност, а получава под 40 на сто като заплащане. Това означава, че има широк диапазон за увеличаване на заплатите през 2017 година, категоричен бе президентът на синдиката.

Според него е крайно време бизнесът и синдикатите да седнат на една маса, за да обсъждат минималните прагове по професии, за да се гарантира достойното заплащане на българските работници.

Цялото участие на Пламен Димитров – вижте тук