КНСБ набира участници в ХVІІІ Международен детски етнофестивал „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА”

  • 00

 

Тази година ХVІІІ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА” се осъществява под патронажа на Министерство на културата и е включен в Културния календар на министерството. Етнофестивалът се организира за осемнадесета поредна година от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на Община Минерални бани. Посветен е на най-хубавия детски празник, 1 юни – Международен ден на детето.

Международният детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа” е сред отличените 25 български фестивали със Сертификат за европейско качество – 2017 г. – 2018 г., получен от Европейската фестивална асоциация по програма „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа”.

Медийни партньори на събитието са Българска национална телевизия и БНР „Радио Благоевград”.
Чрез универсалния език на песента и танца, отново ще бъдат отправени посланията за единство и общо бъдеще на Балканите и Европа, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции.
Групови и индивидуални певци, инструменталисти и танцьори магат да кандидатстват за участие в ХVІІІ Международен детски етнофестивал в срок до 31 март 2018 г. при съблюдаване на утвърдения Статут, съдържащ Регламент за участие.

Детският етнофестивал ще се открие на 31 май 2018 г. от 10 ч. в Летния театър на красивото родопско селище Минерални бани, Хасковска област и ще продължи до 1 юни. В него ще вземат участие деца от различни региони на страната и различни етноси. Очакваме и гости от Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херциговина, Турция, Гърция, Хърватия, Полша, Молдова, Индия и други.
През двата фестивални дни, нашите медийни партньори от БНТ ще изготвят два концерта с вълнуващи изпълнения на участниците и документален филм за детския празник, които ще се излъчат по БНТ, БНТ 2 и БНТ свят.
Паралелно с концертната програма, ще бъдат организирани съпътстващи дейности – представяне на традиционни занаяти, кулинарен конкурс, пленер и други развлекателни и образователни занимания за децата.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
1. Право на участие имат деца от 5 до 18 години – певци, инструменталисти и танцьори от страната и чужбина, изпълнители на изворен и обработен фолклор - вокални групи, камерни групи, танцови колективи, ансамбли, инструментални групи, оркестри и индивидуални изпълнители, заявили желание за участие и получили одобрение след извършен подбор на заявилите желание за участие, групови и индивидуални изпълнители.
2. Депозиране на Заявление за участие с приложен запис на изпълнителите на DVD или CD и списък с имената на участниците – деца, ръководител, придружител и шофьор, в определения срок.
3. Детският етнофестивал има конкурсен характер;
4. Участниците в ХVІІІ Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа” нямат право да изпълняват репертоар, с който са участвали на предходно издание на детския етнофестивал.

Р Е Г Л А М Е Н Т:

1. Подбор на участниците
За участие в ХVІІІ детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа” се допускат кандидати, заявили желание за участие и получили одобрение, след извършен подбор от сформирана комисия от Председателя на организационния комитет на етнофестивала.
Задължително е към Заявленията за участие да се прилага видео или аудио запис на избрано от кандидатите изпълнение.
При извършването на подбора на участниците в етнофестивала, ще се вземат предвид и спечелилите награди на международни, национални, регионални или местни фолклорни конкурси, празници и други.

2. Възрастови групи
Изпълнителите ще се състезават в 3 /три/ възрастови групи:
Първа група – от 5 години до 10 години;
Втора група – от 11 години до 14 години;
Трета група - от 15 години до 18 години.

3. Ще бъдат присъдени следните награди:

  • Голямата награда на етнофестивала;
  • Грамота и купа за първо, второ и трето място по възрастови групи и категории – индивидуални певци/инструменталисти, вокални групи, танцови колективи, съвременни танци (модерен балет, характерни танци, хип-хоп), фолклорни танци на етнооснова;
  • Специални награди – грамота и купа за ансамбли, камерни танцови състави, пресъздаване на нариден обичай, оригинално изпълнение на автентичен фолклор; оригинална хореография; специална награда на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.”; специална награда на Синдиката на българските учители; специална награда на „Сдружение на танцовите дейци”, други специални награди;
  • Награда за най-малък и най-талантлив участник – предметна награда;
  • Плакет и грамота за участие на всички изпълнители.

4. Заявления за участие /по образец/ ще се приемат до 31.03.2018 г.,
на адрес: КНСБ – за Рени Джагалова, пл.”Македония” № 1, гр. София, п.код: 1040
факс: 02/9885969; е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Лица за контакт:
За участници от България:
Рени Джагалова – 02/4010423; 0884458554; е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

За участници от чужбина:
Нели Ботевска 35924010442; 359884117829; Fax: +359 2 988 5969; e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

5. Такса участие
Одобрените изпълнители от страната и чужбина за участие в ХVІІІ Международен детски етнофестивал следва да заплатят такса за участие, в размер на 10,00 лв. на участник, включително и за музикантите, изпълняващи съпровод.
Такса участие може да се заплати по два начина:

  • По банков път, в срок не по-късно от 25.05.2018 г., по следната банкова сметка

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”
IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF;
УниКредит Булбанк
Основание - такса за участие от ...................

  • В брой при регистрацията на участниците в с. Минерални бани на 30, 31 май или 1 юни, в зависимост от датата на пристигане, за което ще получите квитанция за съответната сума. В случай че Ви е необходима фактура, следва да внесете дължимата сума по банковата сметка на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF; УниКредит Булбанк, след което да представите Вносната бележка на пункта за Регистрация. В сградата на Община Минерални бани работи банков клон.

ВАЖНО: Желаещите да получат фактура е необходимо да внесат сумата за такса участие по банков път и предварително да изпратят данни на юридибеското лице (обганизация, читалище, културен дом и др.), което извършва плащането на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Забележка:
1. Подробна информация за предстоящия етнофестивал и бланка на заявление за участие могат да бъдат получени от Централата на КНСБ в гр. София, от Регионалния съвет на КНСБ в съответния регион, от основните членове на синдиката или от интернет страницата на КНСБ, www.knsb-bg.org ;
2. За невярно подадена информация, относно възраст и категория, участниците ще бъдат декласирани;
3. Подадено заявление за участие, без посочени – адрес, телефон, GSM, имейл за обратна връзка, няма да бъде разгледано;
4. След 31.03.2018 г. няма да се приемат заявления;
5. От едно ОДК, ЦРД, читалище и училище се допуска за участие само една група и едно индивидуално изпълнение /или дует, или трио, или квартет/;
6. Одобрените кандидати ще получат потвърждение за участие до 30.04.2018 г.;
7. Графикът /сценарият/ за реда на явяване на участниците се определя от Организационния комитет. Участниците ще бъдат информирани за реда на своето изпълнение в срок до 25.05.2018 г.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:
Медийният партньор Българска национална телевизия ще изготви два концерта от двата фестивални дни и един документален филм, които ще бъдат излъчени по БНТ, БНТ 2 и БНТ свят.
Паралелно с концертната програма, ще бъдат организирани съпътстващи дейности – представяне на традиционни занаяти, кулинарни конкурси, пленер (рисуване под открито небе) и други развлекателни и образователни занимания за децата.

1. Организаторите заплащат нощувките на участниците в етнофестивала, пътуващи от разстояние по-голямо от 120 км.;
2. Организаторите осигуряват пакетирана храна за закуска, обяд и вечеря, в зависимост от пристигането и отпътуването на участниците;
3. Изискванията за придружителите на децата-участници в етнофестивала са, както следва:
- За група до 12 деца – 1 ръководител, 1 придружител и 1 шофьор;
- За група с повече от 12 деца, броят на придружаващите се увеличава пропорционално на броя на децата;
4. Организаторите не поемат нощувка за придружаващи, които не са включени в заявката за участие в предварително изпратения списък с имената на участници и придружители;
5. Изпълнения с нецензурни текстове и жестове ще бъдат дисквалифицирани от журито;
6. Изпълнения, превишаващи времетраенето, ще бъдат дисквалифицирани;
7. При установени нанесени материални щети от участниците в базите за настаняване, както и лоша дисциплина – отговорност носи ръководителя на групата;
8. Не се допускат промени в утвърдения сценарий, по отношение на реда на участниците, както и замяна на едно изпълнение с друго;
9. По време на награждаването на лауреатите е необходимо всички участници в детския етнофестивал да имат свой представител, при невъзможност да присъстват.


Документи:

Заявление за участие - БГ - Изтелгете
Заявление за участие - EN - Итеглете
Регламента за участие (Статут) - БГ - Изтелгете
Регламента за участие (Статут) - EN - Изтелгете