КНСБ отбелязва Световния ден за достоен труд с форуми и приемни по места

 

  • wddw_Bulagarian_ORANGE

На 7 октомври синдикатите от целия свят ще отбележат Световния ден за достоен труд. Той се чества от 2008 година, а идеята за него е на Международната конфедерация на профсъюзите. От 2008 година насам този ден се отбелязва от повече от 130 страни в света. Понятието „достоен труд“ е въведено от Международната организация на труда (МОТ) и от тогава се е превърнало в цел на индустриалните отношения.
На тази дата милиони синдикалисти се обединяват в своите действия за постигане на справедливи доходи, сигурност на работното място, социална закрила за семействата.
Темите, върху които синдикалното движение поставя особен акцент на Световния ден за достоен труд още от създаването му през 2008 г., са изключително актуални и общочовешки: миграцията, дискриминацията, равенството между половете, принудителния труд, основните трудови стандарти, правото на колективно договаряне и свободата на сдружаване, сивата икономика, въпросите за климатичните промени и зелените работни места, за здраве и безопасност, социална защита, социален диалог и много други.

КНСБ ще отбележи датата с редица прояви в София и страната.

Еврокомисар Мариане Тисен: България трябва да гони португалските заплати

  • Mariane_Tiisan

Няма втора класа европейци според европейските ценности. Сближаването на заплатите е добро лекарство срещу страховете от социален дъмпинг и страховете от изтичане на мозъци. Това каза еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен по време  на конференция „Алианс за сближаване на заплатите“, организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите в София с подкрепата на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Премиерът Борисов: Егоизмът ще счупи невероятното създание Европа

 

  • site-1

Егоизмът на някои държави накрая ще счупи това невероятно създание, което е Европа. Това обяви пред конференцията „Алианс за сближаване на заплатите“ премиерът Бойко Борисов.
България изпълнява всички изисквания за започване на преговори в Еврозоната. Имаме ниско ниво на държавния дълг, устойчив ръст на БВП, ниска безработица. В същото време ни се поставят условия, свързани с валутния борд. Същия този борд, който 22 години крепи стабилността в държавата, обяви премиерът.

Пламен Димитров: До 4 години можем да стигнем 60 на сто от европейските нива на заплащане

 

  • site-etuc

В края на председателството ключовият въпрос, който терзае цяла Европа е разделението в заплащането между Изтока и Запада, а в някаква степен и между Севера и Юга. Това обяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров преди началото на инициативата "Алианс за сближаване за заплатите в Европа", организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите в София с подкрепата на българските синдикати. В нея участваха лидерите на двата български национално представителни синдиката и генералните секретари на ЕКП Лука Визентини и на МКП Шарън Бъроу.

Протекционизмът, бежанците и новите технологии са предизвикателствата към Европа

 

  • site-1

Протекционизмът, бежанците и новите технологии са предизвикателствата към Европа. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, който се провежда в София. В събитието участват над 200 синдикални лидери от цяла Европа, включително и президентът на КНСБ Пламен Димитров.