КНСБ не е искала изтегляне на промените в Кодекса на труда за почивните дни

  • calendar


КНСБ не се е присъединявала към искането на работодателите да бъде изтеглен законопроектът за промяна на Кодекса на труда, касаещ сливането на почивни и празнични дни, за което те са били уведомени вчера.
„Документ“ с такива искания от името на най-големия синдикат и всички работодателски организации бе разпространен до медиите.

КНСБ подкрепя с резерви предложението за сливане на почивни и празнични дни

  • calendarКНСБ ще подкрепи с резерви промяната в Кодекса на труда, касаеща сливането на почивни и празнични дни. Това се казва в официално становище на синдиката до парламентарната комисия по труда и социалната политика, подписано от президента Пламен Димитров.

Предлагаме решение на проблема със забавените заплати, то отлежава в министерството

  • chavdarhristov
През 2015 г. Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда (ИА ГИТ) е установила 352 предприятия, които са забавили изплащането на трудовите възнаграждения на работниците си. Това са само данни от проверени предприятия, т.е. имат частичен характер и не отразяват цялата картина на забавените трудови възнаграждения в България.

КНСБ иска от политиците дебат за енергетиката

  • tec 2КНСБ очаква политиците, които отиват на предсрочни избори, да кажат своята позиция за енергетиката и развитието на отрасъла през следващите години. Това обяви край Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров. Там той поздрави работещите в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 за 50-годишнината на централата.

Нуждае ли се Конституцията от допълнения за изборите и референдумите? Защо не!

  • chavdarhristov
КНСБ има официално приета от Координациния й съвет позиция по необходимите, според нас, изменения и допълнения в Конституцията на Република България от м. януари 2003 г.
По онова време появата й бе предизвикана от продължаващите през първите десетина години от приемането й спорове, които се водят и до днес, относно това - какво, защо и как трябва да бъде променено и доуредено в Конституцията.
От тогава и през годините позицията ни е актуализирана в зависимост от обществено-политическия дебат по необходимите изменения в Конституцията.
Последните  изменения на позицията ни са от 30.04.2015г., когато КС на КНСБ утвърди редица изменения и допълнения в нея. В актулизираният й вариант са включени и виждания относно необходимостта от създаване на самостоятелен раздел, посветен на избирателното право.
Проведените на 06.11.2016г. президентски избори и паралелно с тях референдум отново поставят въпроса за необходимите допълнения в Конституцията относно избирателното право.

Текстовете на  Конституцията на България,  които  уреждат въпроси свързани с изборите и референдумите и в тях стои  общото, равно и пряко избирателно право на гражданите са два – чл.10 и чл.42 КРБ.  За референдумите има още няколко текста, които не допринасят с почти нищо за очертаване на този конституционен институт –  чл.84, чл.98, чл.102, чл.136 КРБ относно отношението на народното събрание (НС) към приемане на решение за национални референдуми, на Президента по насрочването им и на общинските съвети, в случаите на местен референдум.