Становище на КНСБ за резолюцията за интегрирана политика на ЕС за Арктика

  • Mini-Marica-iztok

От няколко дни в медийното пространство се носи тезата, че българските мини са застрашени, заради резолюция, гласувана в Европарламента, относно интегрирана политика на Европейския съюз за Арктика.
Текстът, в буквален превод, гласи следното:
„призовава държавите членки да забранят субсидиите за изкопаеми горива, които намаляват цената на производството на енергия от изкопаеми горива, с оглед да се възпрат експлоатацията и използването на изкопаеми горива“
За да няма спекулации, КНСБ е длъжна да припомни, че субсидиите за въгледобива в България са спрени от близо 10 години, а в момента цената на въглищата се определя на база на формула, която отчита пазарни фактори.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ с обща позиция за напрежението в социалния диалог

  • Plamen-Dimitrov-Dimitur-Manolov

Представителните синдикални организации наблюдават с тревога подхода на националните ръководства на представителните работодателски организации към социалния диалог. 

КНСБ: Вносът на работници застрашава българския трудов пазар

  • indiaКНСБ не подкрепя предложението на КРИБ и АИКБ за разширяване на списъка с професии, за които може да се „вкарват“ специалисти от чужбина, без да се изисква пазарен тест дали за тези специалности няма български експерти. Това се казва в становище на Изпълнителния комитет на конфедерацията, гласувано вчера.

КНСБ иска от кабинета възстановяване на диалога в тристранния съвет

  • KNSB-2


Доходите за нас са приоритет на приоритетите. Разчитаме на служебния кабинет  да помогне да бъде възстановен диалогът между нас и бизнеса. Това заяви днес президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на брифинг, на който станаха ясни исканията на синдиката към новия служебен кабинет.

КНСБ остро протестира срещу опитите на ЕНП да ореже социалните права на работниците в ЕС

  • enp


КНСБ остро протестира срещу намеренията на Европейската народна партия да ореже ключови подобрения в условията на труд и живот на работниците в ЕС, включително и на тези в България.
Поводът за декларацията са предложенията, внесени от ЕНП, с гласа и на български парламентарист (Светослав Малинов, ДСБ),  за предстоящия вот на Европейския парламент относно "Европейския стълб за социални права".