Шивашки фирми в Разград от месеци не плащат заплати на работниците

Две шивашки фирми в Разград не са плащали заплати на работниците си от 4-5 месеца насам, съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ Грациела Ранкова. В жалбите си до синдикатите шивачките посочили, че работят при заключени врати. За случаите ще бъде уведомена Инспекцията по труда, която да предприеме съответните мерки.

Неизплатените трудови възнаграждения в цялата страна са между 60 и 80 милиона лева, обяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, който присъства на заседание на Регионалния съвет на КНСБ в Разград.

Той заяви, че за КНСБ политиката по доходите през изминалата година е била твърде неудовлетворителна. „Въпреки хилядите проекти спадът на безработицата е много бавен – от 13,8 % в края на миналата година до 13 % към момента”, каза Николай Ненков и добави, че задължително трябва да се увеличат бюджетните средства за финансиране на така наречените активни мерки на пазара на труда.

„В хода на изготвянето на проектобюджета  за 2015 г. синдикатите ще настояват заплатите на работещите в бюджетната сфера да бъдат увеличени минимум с 15 %”, каза още Ненков. По думите му КНСБ ще преговаря също за въвеждане на препоръчителен индекс за ръст на работните заплати в материалния сектор, както и минималната заплата да стане от догодина 400 лв.