Десетки работодатели в Разградско не плащат осигуровки

Десетки работодатели в Разградско не плащат осигуровки. Това сочи наблюдение на КНСБ в Разград, съобщи председателят на регионалната структура  на синдикалната организация Грациела Ранкова.

Тя посочи, че всеки месец експертите в синдикалната организация получават сигнали и жалби от хора, които или не могат да се пенсионират, заради недостатъчен осигурителен стаж, или разбират впоследствие, че не са им плащани осигуровки, за да могат да ползват произтичащите от тях социални привилегии.

По думите й Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява и се бори за криминализация на укриване и неплащане на осигурителни вноски вече десет години.

Укриването на публични задължения е престъпление във всяка правова държава в Европа и по света, каза още Ранкова. Но на този етап проектът на Министерски съвет за криминализиране неплащането на задължителни осигурителни вноски все още не е постъпил в Народното събрание. Не е ясно кога и дали той ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в  съответните комисии и в пленарна зала до окончателното му приемане.

„Независимо от всичко до приемането на защитавания от нас текст ние всички - ръководители  и експерти в КНСБ, като радетели на криминализирането на укриването на осигурителни вноски  ще направим всичко възможно да защитим позицията на синдиката и интересите на работниците и служителите”, отбеляза Грациела Ранкова.

Председателят на синдикалната организация допълни, че ще продължат да търсят виждането на работодателските организации, за да им отправят предложения за общо отраслово становище или позиция.