КНСБ иска национален регистър за неформалната заетост в земеделието

  • fnz 1

Трябва да се въведе национален регистър на неформалната заетост в земеделието. Той ще определи колко са заетите в сектора, колко от тях се осигуряват и какви мерки трябва да се предприемат, за да се ограничи и регулира неформалната икономика. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на транснационален семинар „RAISE UP“, фокусиран върху противодействието на недекларираната заетост в сектор земеделие, в контекста на социалните иновации, които са приоритет за ЕС в настоящия програмен период.
Дискусията е организирана от Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ.

И учените поискаха 100 лв. към заплатата си

  • ban-1

 

В Деня на будителите учени от БАН и Селскостопанска академия излязоха на протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.
Мотото  на протеста бе „Да продължим делото им! Да съхраним науката в България“, а основното искане е увеличаване на заплатите с поне 100 лв.
Учените връчиха декларация в парламента с искане парите за наука да достигнат 1% от БВП.

Българският земеделски работник – най-беден на Балканите

  • zemq 1

 

Българският работник в сектор „Земеделие“ е най-бедният на Балканите. Родният селкостопански труженик получава средно 419 евро. След него е само Македония, където събратът му взима 401 евро. За сравнение в Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро. В Босна средното възнаграждение е 632 евро, в Черна гора – 771 евро. Най-богатите земеделски работници живеят в Словения, където получават по 1346 евро. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро.

Подписаха споразумение за увеличаване на заплатите в ИАБГ

  • Raketni

Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ), заедно с ръководството на ИАБГ и министерството на земеделието, храните и горите подписаха споразумение, с което се удовлетворяват исканията на работещите в системата за увеличение на работните заплати. 

МЗХ удовлетвори исканията на служителите от ракетните площадки

  • Raketostrelci

Министерството на земеделието и храните удовлетвори искането на служителите от ракетните площадки на тях да работят по 3-ма ракетострелци. Това стана факт след днешната среща на ръководството на ФНСЗ в лицето на Светла Василева със земеделския министър проф. Христо Бозуков, изп. директор на Агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев и в присъствието на финансовия директор и директор "Човешки ресурси" на министерството. 

Светла Василева бе преизбрана за лидер на ФНСЗ

  • IMG_3400


Светла Василева бе преизбрана за председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието – ФНСЗ. Нейн заместник ще продължи да бъде Валентина Васильонова.

Селскостопанска академия: Парламентът унижи земеделската наука

  • ssaКрайно време е и депутатите да прогледнат, че в България има две Академии – институции с история, постижения и доказан принос към БВП. А щом имат принос към БВП – те трябва да могат да и го ползват (по препоръка на ЕС – до 1%от БВП, за България – 0,2%).

25 години социален диалог и партньорство – опит и предизвикателства

  • 01

Под това мото на 7 април премина Юбилейната конференция на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ).

Работещите в земеделието страдат от дефицит на социалноосигурителни права

  • 001Glavna_MF21

Работещите в сектор „Земеделие” страдат от дефицит на социалноосигурителни права. Това става ясно от анализ на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) – КНСБ, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и още 9 партньорски организации от европейски страни.

Протестиращите от „Напоителни системи”: Изпълнени сме с гняв, отчаяние и безнадежност

  • 0001Protest_Napoitelni_sistemi

 

„Отново сме тук, изпълнени с гняв, отчаяние и безнадежност!” Това заявиха над 450-те работници и служители от държавното дружество „Напоителни системи” ЕАД на протестно митинг-шествие, организирано днес, 18 септември 2014 г., от Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) към КНСБ и Националната федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа”. Основното искане на работещите в дружеството е изплащането на дължимите работни заплати за месеците юни, юли и август в пълен размер до края на септември 2014 г. и гарантиране на ежемесечното получаване на трудовите им възнаграждения до края на годината, както и през следващата 2015 г. Протестът водиха вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет Валентин Никифоров, президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

В декларацията, която председателят на ФНСЗ – КНСБ Светла Василева представи на митинга пред Минисрерски съвет, работещите в „Напоителни системи” ЕАД заявяват, че абсолютното безхаберие, проявявано години наред от всяка изпълнителната власт в държавата, е довело дружеството до критична ситуация, чието решение повече не търпи отлагане. Участниците в протеста посочват, че неразбирането на важността на бранша и омаловажаването труда им поставят на карта живота и сигурността на българските села, градове и население. „Колко години е необходимо да сигнализираме, да протестираме, да алармираме, изпълнителна и законодателна власт, министерства и министри, политици и депутати за последствията от провежданата от всички управляващи една и съща недалновидна политика в бранша?”, питат работещите в „Напоителни системи”, които са провели вече девет протестни акции в София и десетки в страната.

Tе заявяват, че отказът на държавата да изпълнява своето законово задължение и да финансира дейностите по поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите крие сериозни рискове от нови опасности. „Нима не са достатъчно пороите, наводненията, заливанията на градове и села, жертвите и трагедиите на хилядите български семейства? Колко още щети и  бедствия трябва  да се случат, за да се убедите, че е необходим денонощния  контрол и надзор от  нашите специалисти?”, изразяват протестиращите своето възмущение в декларацията си.

В нея те посочват също, че са отчаяни от постоянното безпаричие, в което живеят: „Когато кредиторите те притискат ежедневно, когато ти спират тока и водата за неплатени сметки, когато нямаш два лева в джоба, за да отидеш на работа, когато не намираш отговор на въпроса на децата си защо нямаш пари, след като ходиш всеки ден на работа... Отчаянието ни тласка да продаваме кръвта си,  да гладуваме, да се отчайваме все повече...”

Сред исканията на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” в „Напоителни системи” ЕАД са: възстановяване на средствата до 31.12.2014 г., представляващи  несправедливо понесена финансова тежест от „Напоителни системи” ЕАД през периода 2011 – 2013 г., в размер на 19 774 704 лв. в изпълнение на §2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за водите; в Закона за Държавния бюджет на Република България за 2015 г. да се осигурят средства, дължими на дружеството за извършването на обществената услуга за защита от вредното въздействие на водите в размер на 15 млн. лв.; отговорна управленска политика по напояване и отводняване в държавата, в която дружеството да има своето достойно място.

При протестиращите дойде служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, който заяви, че решение не може да бъде намерено веднага, тъй като няма работещ парламент, който да актуализира Държавния бюджет за 2014 г. В края на протеста служебният министър-председател на Република България проф. Георги Близнашки също дойде, за да увери протестиращите: „Ще направим всичко възможно да стабилизираме нещата, но тук са нужни дългосрочни решения”.