9 световни синдикални федерации настояват за прозрачност в производството на облекла

  • 8f9b491fd7b8d502777a66da24a0076f7fdfcadc_home_img

Глобална коалиция от девет синдикални индустриални федерации и правозащитни организации разработиха #TransparencyPledge, призив с настояване за прозрачност в производството на облекла.

Когато световните вериги за доставки са непрозрачни, потребителите често нямат смислена информация за това къде и как са направени техните дрехи. Етикет с тениска би могъл да каже „Произведено в Китай“, "Произведено в Европа", но в коя от хилядите фабрики е направена тази дреха? И при какви условия за работниците?

Налице е нарастваща тенденция глобалните фирми за облекло да възприемат прозрачността на веригата за доставки - започвайки с публикуването на имена, адреси и друга важна информация за фабриките, които произвеждат своите маркови продукти. Това е мощен инструмент за насърчаване на корпоративната отговорност за правата на работниците в облеклото в глобалните вериги за доставки.

Целта на прозрачността е да помогне на шевната промишленост да постигне общ минимален стандарт за оповестяване на веригата за доставки, като накара компаниите да публикуват стандартизирана и смислена информация за всички фабрики в производствената фаза на техните вериги за доставки.

Като член на световната индустриална федерация  IndustriALL Global Union, ФНСОЛП настоява за приемането и прилагането на #TransparencyPledge за България, като гарант за прозрачност и корпоративна социална отговорност и подизпълнителите на глобалните брандове, изпълняващи поръчки на територията на страната.