5 000 медицински специалисти поискаха най-малко 1500 лв. заплата

  • kokalov 1


В международния ден на сестринството, близо 5 000 медицински сестри, лаборанти, акушерки и други специалисти в бели престилки излязоха на протест пред Министерския съвет в София. Те настояваха за поне 1500 лв. заплата, за да се спре изтичането на млади специалисти в чужбина и поискаха подкрепа от всички българи. Според тях това да не е протест на "белите престилки", а на целия народ. Те скандираха: "Не можете без нас".
Организатор на протеста е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България.


Специален гост беше  Пол Да Рав - генерален секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации (EFN) 

На протеста бе приета декларация, в която медиците заявяват, че са най-многочислени в сектор "Здравеопазване" и поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за медицинските служители, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване.

Медиците обявиха, че не приемат пренебрежителното отношение към професията си и обявиха готовност за протестни действия, включително и стачка, докато не бъдат изпълнени исканията им. В първия работен ден декларацията ще бъде внесена във всички институции, които имат отношение към нея.

В системата към момента работят около 25 000 медицински сестри, а  са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са нужни още толкова. Средната им възраст е над 53 години. Липсват млади кадри в системата, липсват и средства за обучение, заяви председателят на БАПЗГ Милка Василева. Според нея не се ли повишат рязко възнагражденията в сектора, България рискува съвсем скоро да остане без специалисти по здравни грижи. Ние сме част от системата на национална сигурност и е крайно време държавата да разбере това, ако иска да има нация, да останат  хора в страната ни, обяви Милка Василева.

Протестиращите носеха самолетни билети, на които пише "Тръгвам си". Медицинска сестра от Видин си бе подготвила символично и куфара. Според тях работата им е тежка, а апаратурата – недопустимо стара и в много лошо състояние заради липсата на пари. Често работят на по 3-4 места.

Един от основателите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи  проф. Станка Маркова заяви:
„Искаме да ни чуе комисията по здравеопазване в парламента и да направи закони,
които правят задължителна определена стартова заплата за специалистите по здравни грижи. Например две минимални заплати стартова заплата, за хора, които учат четири години – само две години по-малко от лекаря. Да не говорим за магистри и т.н. Миналата година се договориха 740 лева стартова заплата, обаче частните болници не искат и нямат синдикати в техните болници, а в общинските казват, че няма пари“.

Това не е протест само на медицинските сестри. В него трябва да се включи цялото здравеопазване, защото всички специалисти са в това положение. Срамно е в обединена Европа да има една територия на бедност, в която хората не получават нормални доходи. Срамно е най-благородната професия да е обърната на търговия.

Затова КНСБ иска повишаване не само на доходите на медиците, а на всички българи. Сега е времето да протестираме не само пред Министерския съвет, а пред парламента, който ще разглежда скоро бюджетът за 2019 година, обяви вицепрезидентът на КНСБ и председател на здравната федерация д-р Иван Кокалов.

Сестрите трябва да спрат да бягат от България. Ако това продължи, скоро ще бъде застрашено и бъдещето на страната ви, която рискува да остане без медицински специалисти. Бойко (б.р. Борисов) и Кирил (Ананиев) чуйте тези хора и увеличете техните заплати, заяви емоционално пред митинга Пол Да Рав.