МОН ще пише програма за ограничаване на феминизацията в училище

 

  • site 1

МОН ще пише програма как ще се ограничава феминизацията в училище. Това е един от новите моменти в новия Колективен трудов договор в образованието, подписан преди дни от синдикатите и образователното министерство, съобщи лидерът на СБУ д. ик. н. Янка Такева на форум за социалния диалог, организиран от Европейския синдикален комитет за образование и Европейската федерация на работодателите в образованието.


В момента близо 85 на сто от работещите в образованието са жени. Това съотношение трябва да се промени, за да има баланс между половете и в тази система, обяви Янка Такева.Тя изброи и другите постижения в колективния договор – извоювани над 620 млн. лв. за образованието, сред които 330 млн. лв. за заплати.

Основната причина за постиженията е добрият диалог, който КНСБ и СБУ имат с правителството, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му през този мандат ГЕРБ са показали ясен ангажимент към образованието и учителското съсловие и са спазили обещанието си за повишаване на средствата за сектора.

Цел №1 на европейското синдикално движение е да се подобри уважението към учителската професия в Европа, важна част от това е да се повиши статутът на учителя, заяви Кристине Блоуър от европейския синдикален комитет. Според Майкъл Мориарти от федерацията на работодателите в образованието пък най-важното е двете страни – работодатели и преподаватели да работят заедно, за да постигат целите си – образовани и квалифицирани граждани на Европа.