КНСБ с активно участие в 9-та среща на Азиатско-Европейския трудов форум в София

  • 01

За първи път България бе домакин на Азиатско-Европейски трудов форум (AELF), който се проведе на 2 и 3 декември 2015 г. в столичните хотели „Централ“ и „Рила“, а КНСБ участва активно в дискусиите между синдикатите от двата континента.

 Във форума участие взеха: Пламен Димитров - Президент на КНСБ, Димитър Манолов  - Президент на КТ „Подкрепа“, Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика, Руди Деларю - ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“  - Европейска комисия, Йозеф Ниемец - специален съветник на генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, Лукас Бауер – програмен мениджър на Фондация „Фридрих Еберт“ в офиса за регионално сътрудничество в Азия.

В работната група от страна на КНСБ участваха: Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ, Любен Томев – директор на ИССИ - КНСБ, изпълнителните секретари на Конфедерацията - Юлия Симеонова, Асия Гонева и Николай Недев, Константин Пашев – ръководител отдел Международна дейност – КНСБ, експертите Екатерина Рибарова, Атанаска Тодорова, Нели Ботевска и Тодор Капитанов.
По време на Азиатско-Европейски трудов форум бяха обсъдени теми като младежка безработица; вериги за доставки и достоен труд; права на мигрантите в глобален мащаб през призмата на социалната справедливост и устойчивото развитие.
На 3 декември 2015 г. синдикални лидери от Азиатско-Европейски трудов форум, сред които и президентът на КНСБ Пламен Димитров, взеха участие във форума на социалните партньори и в работна среща с министрите по труда и заетостта от Евро-Азиатския диалог ASEM-LEMC в столичния хотел „Маринела“.
Социалните партньори обсъдиха предложения на Международната конфедерация на профсъюзите, свързани с макроикономически политики за стимулиране създаването на достоен труд, гарантиране на достойния труд за всички и насърчаване на социалния диалог във веригите за доставки, прагове на социална защита за устойчив икономически ръст, постигане на напредък по отношение проблемите за безопасността и здравето на работното място, политики за овладяване на младежката и на дългосрочната безработица, отговорности по отношение на бежанците и мигрантите, действия по отношение на климатичните промени, предоставяне на официален статус на трудовия форум Азия-Европа (AELF) в рамките на процесите в ASEM.

По време на срещата лидерът на КНСБ Пламен Димитров очерта няколко важни и актуални проблеми и мерки, свързани с необходимостта да се спре и преодолее взимащият застрашителни размери процес на разширяване и задълбочаване на неравенствата и социалното изключване в глобален и национален мащаб.

Еврокомисарят по заетостта Мариане Тисен благодари на синдикатите „за добрата работа“ и посланията, които отправят и уточни, че „гласът на работниците“ е много важен и ще бъде чут.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин бе категоричен, че диалогът със синдикатите и отправените послания от тях ще имат положителен ефект в търсене на добрите практики в сферите на заетостта и социалното включване.

В хода на  дискусиите на Азиатско-Европейския трудов форум бяха очертани основни общи проблеми на работниците в Европа и Азия: спазване на правата във веригите на доставки, равнопоставено третиране на работници – мигранти и експлоатация на работното място.

Участието в „трудовия“ форум на представители на правителствата на България, Италия, Германия и Филипините, както и на експерти от Европейската комисия, даде увереност на синдикатите, че проблемите на работниците от двата континента ще достигнат до високо политическо ниво.

Следващата среща на Азиатско-Европейския трудов форум ще се състои през месец юли 2016 година в Монголия.