Доходите в услугите гонят хора от България, икономиката е в риск

  • IMG_9598


Заради ниските доходи в сектора „Услуги“ има опасност масово хората да започнат да напускат сектора. Служителите бягат заради липсата на дългосрочна заетост и лошото равнище на заплащане.
Тъй като тази сфера генерира най-голямата заетост в икономиката ни, това може да се окаже риск за макроикономическото равновесие в страната.
Това сочат данните на КНСБ, огласени на брифинг в централата.

Индустрията в България – с най-висока печалба и най-ниски заплати в ЕС

  • IMG_9563

Индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, плащайки едни от най-ниските заплати в ЕС. Това обявиха на пресконференция в централата на КНСБ вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов, председателят на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) Любен Томев и ръководствата на основни федерации в бранша като „Металици“,  Федерация на независимите синдикати на миньорите, Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост,  Национална федерация на труда „Химия и индустрия”, Синдикална федерация на организациите от електрониката, машиностроенето и информатиката (СФОЕМИ) и др.

Хиляди учени на протест за заплати

  • IMG_9538

 

Хиляди учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на протест в Деня на будителите и обявиха, че възнагражденията, които получават са унизителни. Шествието на учените, организирано от КНСБ и КТ "Подкрепа" е под надслов: "Протест на бедните будители от БАН и ССА". Точно в 11.00 часа учените излязоха пред сградата на БАН и потеглиха в шествие по бул. "Цар Освободител" към сградата на Министерство на образованието и науката (МОН).

КНСБ ще поиска данъчни проверки в предприятия, отказали да договарят МОД

  • 01

КНСБ ще поиска от НАП данъчни проверки в предприятия от сектори, отказали да договарят Минимални осигурителни доходи (МОД) или там, където има заявки, че МОД-овете са ненужни. Това обяви на пресконференция днес президентът на Конфедерацията Пламен Димитров. По думите му средният осигурителен доход в страната продължава да се разминава с 20% по-малко от размера на средната работна заплата.

Пламен Димитров: Има съгласие, че ниската цена на труда в България не може да бъде фактор за конкурентоспособност

  • 0001Kragla_masa_konkurentosposobnost

„На проведения днес форум постигнахме почти пълно съгласие, че ниската цена на труда в България не може да бъде фактор за конкурентоспособността.“ Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, след проведената днес, 5 февруари 2015 г. кръгла маса, на която бяха обсъдени мерки за развитие на индустрията и формиране на нов подход за повишаване конкурентоспособността на българската икономика.