Партиите ще подкрепят искания на КНСБ за промени в бюджет'2017

  • parliament 2По-голямата част от парламентарно представените партии ще подкрепят  искания на КНСБ за промени в бюджет 2017, насочени към повишаване на доходите. Това стана ясно след днешната совалка на ръководството на синдикати сред основните политически сили в Народното събрание.

В бюджет 2017 има резерви за увеличаване на доходите, без да се клати финансовата стабилност, заяви Пламен Димитров в Пловдив

  • photo_verybig_1442041

Считаме, че в настоящия бюджет има достатъчно резерви за увеличаване на доходите, без това да наруши финансовата стабилност.  Става въпрос за около 500 млн. лв., които са планирани като капиталови разходи за следващата година. Те могат да се извършат през настоящата, което ще освободи ресурс да бъдат увеличени заплатите в редица сфери, където хората изнемогват с ниски доходи. Това обяви на пресконференция в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Доходите в услугите гонят хора от България, икономиката е в риск

  • IMG_9598


Заради ниските доходи в сектора „Услуги“ има опасност масово хората да започнат да напускат сектора. Служителите бягат заради липсата на дългосрочна заетост и лошото равнище на заплащане.
Тъй като тази сфера генерира най-голямата заетост в икономиката ни, това може да се окаже риск за макроикономическото равновесие в страната.
Това сочат данните на КНСБ, огласени на брифинг в централата.

Индустрията в България – с най-висока печалба и най-ниски заплати в ЕС

  • IMG_9563

Индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, плащайки едни от най-ниските заплати в ЕС. Това обявиха на пресконференция в централата на КНСБ вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов, председателят на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) Любен Томев и ръководствата на основни федерации в бранша като „Металици“,  Федерация на независимите синдикати на миньорите, Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост,  Национална федерация на труда „Химия и индустрия”, Синдикална федерация на организациите от електрониката, машиностроенето и информатиката (СФОЕМИ) и др.

Хиляди учени на протест за заплати

  • IMG_9538

 

Хиляди учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на протест в Деня на будителите и обявиха, че възнагражденията, които получават са унизителни. Шествието на учените, организирано от КНСБ и КТ "Подкрепа" е под надслов: "Протест на бедните будители от БАН и ССА". Точно в 11.00 часа учените излязоха пред сградата на БАН и потеглиха в шествие по бул. "Цар Освободител" към сградата на Министерство на образованието и науката (МОН).