Генералният секретар на INDUSTRIALL EUROPE Люк Триангъл: С ниските заплати, в Европа идват популистите и крайно десните

 

  • site 1

С ниските заплати в Източна Европа идват популистките и крайно десните партии. Разликата в заплащането в бившия социалистически блок и особено в България ражда напрежение в целия континент. Трябва да се сложи край на този срамен дъмпинг и компаниите да разберат, че не могат да бъдат конкурентни само с ниско заплащане.
Това обяви генералният секретар на INDUSTRALL EUROPE (Европейската федерация на промишлените синдикати) Люк Триангъл пред изпълнителния комитет на организацията, който се събра в София. 
Организацията включва 7,1 млн. члена от над 200 синдикални организации в индустриалния сектор от цяла Европа. През следващите два дни страната ни ще бъде домакин на високия форум, който събра стотици синдикалисти от целия континент.


Ключовият въпрос на тази среща е увеличението на доходите, нещо за което се бори както INDUSTRIALL, така и КНСБ, обяви пред участниците президентът Пламен Димитров.
Това е целта и на Алианса за сближаване на заплатите, който трябва да стартира в края на месеца от София, обяви лидерът на Конфедерацията. Ако произвеждаме четири пъти по-малко от колегите ни в Западна Европа, то нека ни плащат четири пъти по-малко. Но не и разлика от 10 или 15 пъти, отсече Пламен Димитров.

Той отчете и постиженията на КНСБ пред синдикалистите от цяла Европа. За последните 10 години, благодарение и на КНСБ, са преразпределени близо 3 млрд. евро. Делът на заплатите в БВП също е променен – с 6 процентни пункта нагоре. Всичко това показва, че колективното договаряне работи и изпълнява основната си функция – да преразпределя благата от труда справедливо между работника и бизнеса. Това обаче трябва да се подобри, особено в мултинационалните компании, категоричен беше Пламен Димитров.

Според главният икономист на КНСБ Любен Томев, неравенствата у нас се задълбочават. Разликата между заплащането на мениджърите и на работниците на места е в десетки пъти. Висш ръководител в наша фирма получава между 4 000 и 18 000 лв. В същото време около 400 000 българи взимат заплата около минималната, а едва 30 на сто получават над 1000 лв., колкото е средната.
Подобно е положението и в Румъния. Там средната заплата за 2017 година е 740 евро, но чистата е едва 520 евро, стана ясно на форума. Най-големият проблем и в двете държави е емиграцията, като от северната ни съседка са избягали близо 3,5 млн. души.

През последните години политиката по доходите позволява повишаване на средната работна заплата в България с ръстове, близки до 10 процента, и това е едно от най-високите равнища в ЕС. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.
По думите на Петрова въпреки това цялостното равнище на доходите у нас все още е ниско. Затова търсенето на решения за намаляване на неравенството на доходите стои в центъра на икономическия и политически дебат.

Според нея при добър социален диалог на всички нива е възможно постигането на по-голяма гъвкавост в политиката по заплащането, която да е съчетана с допълнителна защита на наемния труд.
Въпреки края на кризата, европейските компании не инвестират в растеж. Отделят се средства, но не и за заплати, затова част от източноевропейските държави са на дъното по жизнен стандарт. Социалният дъмпинг е най-голямото предизвикателство за всички на континента, обяви още Люк Триангъл. За да се спре тази негативна тенденция трябват инвестиции, справедливо разпределение на благата, нови правила и утвърждаване на колективното договаряне като основен инструмент за повишаване на доходите.

Форумът прие и нарочна декларация, в която призовава правителствата и компаниите да засилят структурите си в областта на колективното договаряне.
Най-голямата организация на хората на промишления труд в Европа призовава още да се приложат веднага принципите на Европейския социален стълб като първа стъпка към честното преразпределение на благата от труда между работниците и капитала.

Мултинационалите и работодателските организации пък трябва да засилят отговорността, която имат към своите работници, особено в Източна Европа като им плащат достойни заплати, равни на положения труд, се казва още в документа. Подкрепям декларацията и благодаря, че INDUSTRIALL се ангажира с проблемите в нашия регион, заяви председателят на федерация „Металици“ и вицепрезидент на Европейската федерация „Металици“ Васил Яначков.
„Проблемите обаче не са само наши. Балканите са клокочещ вулкан от социални проблеми и не се ли решат, ще дадат отражение върху цяла Европа. Лошите практики трябва да се пресекат навреме“, категоричен бе българският синдикалист.

 Цялата декларация може да намерите тук