КНСБ и КТ "Подкрепа" искат среща с премиера за бъдещето на въгледобива

  • Mini-Marica-iztok

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да се изясни позицията на България за бъдещето на въгледобива с оглед новите изисквания на ЕС за въглеродните емисии и гласуваният наскоро документ за големите горивни инсталации. 

"Конфедерацията настоява страната ни да се включи към групата на държавите, които искат прегласуване на документа заради нарушени процедури", изтъкна в Раднево президентът на най-големия български синдикат Пламен Димитров. Той допълни, че се надява срещата да се реализира до края на тази седмица преди насрочения за петък дебат в парламента. 

КНСБ иска още изработване на енергийна стратегия на България до 2030 г. и до 2050 г., която да отчита различните видове енергийни мощности - ядрени и такива, които са на твърдо гориво, запазвайки по този начин баланса в системата. "Приказките, че на въгледобива у нас е сложен кръст не са верни. Изграждането на една ядрена централа трае поне 15 години и трябва да има ясен хоризонт какво ще се случва поне в рамките на този период. Необходимо е да се направи сметка откъде ще дойдат средствата за модернизация, нужни за покриване на по-високите европейски изисквания за въглеродни емисии", посочи още лидерът на КНСБ и добави, че според него те трябва да бъдат набавени от европейските фондове за модернизация и иновации, планът Юнкер и държавният бюджет. 

Ръководството на Конфедерацията настоява и за повишаване на заплащането на миньорите в "Мини Марица-изток" ЕАД с 10% от началото на третото тримесечие на тази година. "Основанието е нарасналото производство в "Мини Марица-изток" и вътрешнофирмената задлъжнялост", изтъкнаха от синдиката и допълниха, че се надяват това да стане в хода на съвместните разговори с ръководството на предприятието и принципалът БЕХ. 

"КНСБ иска и увеличаване на цената на въглищата с поне 4 лв. на тон условно гориво, като това може да не отрази върху цената на тока, тъй като в момента ТЕЦ "Марица-изток" 2 се товари с допълнителни плащания и дългове заради въглеродните емисии", посочи още Пламен Димитров.