Злоупотребите с работното време! Предложения на КНСБ за изменения и допълнения в Кодекса на труда

  • 01

Пресконференция на тема: „Злоупотребите с работното време! Предложения на КНСБ за изменения и допълнения в Кодекса на труда“ се проведе на 16 март 2016 год. в централата на Конфедерацията.

Тя бе водена от вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов, който представи тенденции, които доказват, че често сумираното изчисляване на работното време се явява  възможност да се прикрие полагането на извънреден труд, както и на труд, положен по време на национални празници. Участие в пресконференцията взе и изпълнителният секретар на Конфедерацията Величка Микова. Събитието е част от кампанията на КНСБ „ВЪЗстани за правата си” , с която Конфедерацията призовава всеки потърпевш с нарушени трудови, социални и синдикални права да търси справедливост и да сигнализира най-голяма обществена организация в България. 
Чавдар Христов обяви, че масовото използване на сумирано работно време от страна на работодателите вреди на здравето на хората, тъй като на практика те нямат възможност да организират свободното си време, вреди и на семейството. Освен това работодателите използват сумираното работно време като „универсална врата“, през която заобикалят нормите на трудовото законодателство.
Близо 50% или половината от общо 11 хиляди нарушения през 2015 г. на трудовото законодателство, са свързани със сумираното изчисляване на работното време. Това са само част от нарушенията на работодателите спрямо техните служители, показват данни  от първия годишен доклад на КНСБ за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2015 г.
КНСБ настоява сумираното изчисляване на работно време да става по реда, който е бил в Кодекса на труда преди 2001 г., според който този вид организация на работното време се установява само за непрекъснати производства. Това каза изпълнителният секретар на Конфедерацията Величка Микова, която заедно с вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов представи предложенията на Конфедерацията за законодателни промени, свързани със сумираното отчитане на работно време.

ВТОРА ЧАСТ ОТ ДОКЛАДА НА КНСБ!